Zbog kvara na CT aparatu u Kantonalnoj bolnici u Bihaću pacijenti s područja Unsko-sanskog kantona lišeni su medicinske usluge kompjuterizovane tomografije, potvrđeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Iako bolnica ima tri takva uređaja, niti jedan nije u ispravnom stanju, a zbog teške ekonomske situacije u ovom trenutku jednostavno nema novca za njihov popravak. Zbog toga je pacijentima preporučeno da usluge CT dijagnostike urade u nekom drugom zdravstvenom centru na području Federacije BiH ili u Republici Srpskoj, budući da niti jedna druga medicinska ustanova u USK ne posjeduje takav uređaj. Također, još nije riješen problem s nabavkom anastetika, pa se operacije obavljaju samo u hitnim slučajevima, dok su svi ostali operativni zahvati na čekanju ili se pacijenti također šalju u druge zdravstvene centre.

Ovo je već drugi put u ovoj godini da se bolnica suočava s ovim problemom, a razlog tome je odbijanje dobavljača da zbog velikih dugovanja isporuče neophodne anestetike.

Direktor Kantonalne bolnice Smail Dervišević ističe kako se nalaze u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, budući da Skupština USK nije odobrila planirano kreditno zaduženje bolnice u iznosu od 13 miliona maraka, kojim je trebalo da budu izmirena nagomilana dugovanja.

“Ukupna dugovanja bolnice iznose 13,2 miliona maraka, od čega su dugovi prema dobavljačima oko sedam miliona, dok ostatak otpada na ranije pozajmice, zaduženja, sudske takse i slične troškove. Zbog višegodišnjeg akumuliranja dugovanja, dobavljači se sve češće odlučuju na sudske tužbe, nakon čega se blokira račun i vrši prinudna naplata i s tim se skoro svakodnevno susrećemo”, istakao je Dervišević.

U Kantonalnoj bolnici se nadaju kako će se usvajanjem budžeta Unsko-sanskog kantona stvoriti uslovi da im Zavod zdravstvenog osiguranja USK transferira neophodna sredstva kako bi se omogućio nastavak njihovog normalnog funkcionisanja.