Nekoliko je matematičkih opcija u Skupštini USK: Neke su realne, neke ne?

usn.ba

Mnogi se prisjećaju sada već epske sjednice Skupštine USK polovinom prošle godine kada je imenovana Vlada na čelu sa premijerom Rošić Huseinom, a smijenjena Vlada premijera Saračević Izudina.

Mnogi su se u medijima, ali i na samoj sjednici Skupštine USK koristili njima popularnim sredstvima, prisjećajući se najtežih trenutaka, ratnog perioda, iskoristili su i prisjećanje na genocid u Srebrenici kako bi što jače i udarnije argumentirali svoj stav na toj sjednici.

Opet u zanosu, Krajišnici nisu gledali kvalitet, obećanja, realne razloge za smjenu tadašnje Vlade i imenovanje nove, nego su se bavili sa tim da li je neko od poslanika kazao da je Vlada Saračević Izudina “ratna Vlada” ili je rečeno da je Vlada Rošić Huseina “autonomaška Vlada”. 22 godine nakon rata je to najbitnije?

Međutim, danas skoro godinu dana nakon te sjednice imamo zanimljivu političu situaciju u Krajini! Neki će reći bila je zanimljiva i tad, ali danas je mnogo zanimljivija s obzirom da je ostalo toliko malo slamki za uhvatiti se prilikom donošenja nekih političkih odluka.

U međuvremenu su se desile i neke promjene “dresova” tako da sada nastupaju isti igrači u različitim timovima.

Stvari su mjerljive, broj poslanika je 30, većina je 16. Logično je ako od jučer SBB nije u Vlasti da trenutnu Vladu podržavaju SDA, DF i Laburistička stranka. I ne samo paušalno kao do sad, za ovu Vladu potrebno je svih 10 poslanika SDA, cijeli Klub DF (4) i Laburisti – 2.

To nije tako nemoguća opcija, a prema analitičarima, to je jedina opcija u kojoj bi premijer Vlade USK ostao Rošić Husein, u bilo kojem drugom preslagivanju, pa čak da SDA bude učestvovala u kreiranju nove Vlade, šanse da premijer Rošić ostane na toj poziciji ne postoje, iako nas je historija učila da u politici posebno u Krajini principa nema, pa su tako i bilo kakve prognoze nezahvalne.

Ukoliko matematika bude glasila 10+4+2, ista ta historija, ne tako daleka nas tjera da postavimo jedno pitanje svim političkim učesnicima u formuli 10+4+2:

Zašto ste čekali na to preko dvije godine? Pitanje je iz činjenice, da je skoro dogovorena bila ista formula početkom 2015. godine, ali zbog neslaganja dijela SDA, nije bilo moguće napraviti sporazum sa Laburističkom strankom.

Zbog tadašnjeg neformiranja koalicije po formuli 10+4+2, teško je očekivati to danas da funkcionira, posebno nakon svih dešavanja.

Ne treba prizivati famozne “odbjegle”, “pribjegle”, “pokajnike” u Klubu SDA, ali im treba postaviti pitanje zašto to ne u januaru 2015. godine?

S obzirom da je ta matematička formula najmanje izgledna, te je samim tim potpuno nerealna, zbog funkcioniranja sistema, brzo će se naći nova rješenja.

Po analizi stručnjaka i sagovornika portala USN.ba samo su dva moguća rješenja.

Iako mnogi očekivaju da je sada realna opcija izbacivanje SDA iz Vlasti i formiranje koalicije na principu formule 7+3+3+1+3 (ASDA+SDP+SBB+DNZ+ 3 iz SDA), teško je za očekivati “iskakanje” trojke iz stranačkih tračnica, posebno ne nakon posljednjih dešavanja.

Oni su pomogli da se usvoji Budžet, Sud časti SDA ih je vratio u stranku, SDA Bos. Krupa je dobila poziciju ministra, tako da to poprilično funkcionira i drži “mir u kući”, ali samo pod onim prvobitnim uslovom, koji je bio i prije dvije godine kada nije fomirana vlast po formuli (10 SDA + 4 DF + 2 LS).

Zaključak: Iako malo izgledna opcija da dva ili tri poslanika iz Kluba SDA glasa kontra stavovima Kluba, ipak je izglednija od opcije da podrže Vladu sastavu kakav je sad.

U medijima smo proteklih dana mogli pročitati kako je izgledna koalicija SDA – ASDA , te ukoliko bude potrebno sa još nekim partnerom (SDP ili SBB) danas je najizglednija.

Ono što je jasno da ASDA neće učestvovati u vlasti sa trenutnim premijerom kojeg pola godine pozivaju da podnese ostavku, smatrajući da “glavni ministar” u Vladi USK više ne može biti onaj koji je napravio 5 rekonstrukcija.

Bilo kakve prognoze su u BH politici nezahvalne, u Krajini posebno, a možda nam se i ovo odigra u Sarajevu?

Podsjetimo da je početkom naredne sedmice zakazana tematska sjednica Parlamenta FBiH na temu poljoprivrede, moguća je smjena Dedić Šemsudina koji nije samo ministar, nego je i predsjednik KO SDA USK, a baš to bi mogao biti putokaz i pravac kojim će ići SDA USK.

Burna politička sedmica nas očekuje, na početku sedmice zahtjev za smjenu jedinog ministra iz Krajine i u petak šlag na tortu, sjednica Skupštine USK, a finale Lige prvaka je 03. juna, sastaju se Real – Juventus, neka bolji pobijedi u svim “mečevima”.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...