Nezavisni blok Unsko-sanskog kantona poziva nadležne u državnim i entitetskim institucijama da hitno povećaju broj raspoloživih testova na COVID-19 i prestanu ovaj kanton zapostavljati i diskriminirati u pandemiji koja sve dijelove BiH pogađa podjednako.

U vrijeme najvećeg porasta broja zaraženih u Unsko-sanskom kantonu je dostupno samo 50 testova dnevno, zbog čega je građanima gotovo nemoguće doći do testova koji se pokazuju pozitivnim u dvije trećine slučajeva.

Tako visok postotak pozitivnih testova znači da se na njima maksimalno štedi i testira se samo u slučajevima da se potvrdi već jasno stanje zaraženosti. Jasno je i da se testiranja ne vrše proporcionalno s obzirom da se u Kantonu Sarajevo dnevno testira deset puta više osoba nego u USK, iako je po broju stanovnika KS veći samo za trećinu.

“Preporuke svih međunarodnih stručnjaka i Svjetske zdravstvene organizacije jesu da se vrši što više testiranja i očito je da su i na ovom polju vlasti u Sarajevu zakazale. Nažalost, kao i u svemu drugom kad je u pitanju Unsko-sanski kanton zakazale su daleko više, još jednom pokazujući da im je ovaj kanton daleko na dnu prioriteta”, poručuju iz Nezavisnog bloka USK.

Nezavisni blok još jednom ukazuje na potrebu ravnomjernog regionalnog razvoja i ulaganja na svaki pedalj države BiH i ističu kako će nastaviti zagovarati svoja rješenja u tom pravcu kako bi se u budućnosti što više spriječile ovakve situacije diskriminacije i zapostavljenosti Krajine i drugih regija izvan Sarajeva.

(klix.ba)