22. marta ove godine su pripadnici policije prema naredbi Tužilaštva USK izvršili pretres i izuzimanje dokumentacije i mobitela odgovornih radnika u Zavodu zdravstvengo osiguranja USK.

Prema pisanju medija, radilo se o izuzimanju dokumentacije vezane za određene javne nabavke u Projektu „Informatizacije“, koju je proveo ZZO USK.

U posljednjem periodu u ZZO USK su taj projekt isticali kao pozitivan, koji je donio, kako su kazali, velike uštede. Tužilaštvo USK je očigledno našlo određene sumnje da su se u okviru tog projekta dogodila određena krivična djela i zloupotrebe.

Portal normala.ba, je objavio da su u tom pretresu izuzeti mobiteli direktora ZZO USK dr. Almina Handanagića i njegove zamjenice Mirze Tatarević, a protiv njih postoji i naredba o provođenju istrage, navodi isti izvor.

Danas, 5 mjeseci nakon pretresa, prema riječima izvora bliskog ZZO USK, u toku je još jedna istraga koju provodi Tužilaštvo. Radi se o Finansijskom planu gdje je prema planu ZZO USK planirao utrošiti skoro 400.000 za održavanje informacionog sistema koji je donio enormne uštede. Postavlja se logično pitanje, o kakvim uštedama je riječ ako svake godine 400.000 KM košta održavanje sistema koji je prvobitno koštao preko 1 mil. KM.

Izvor blizak ZZO USK tvrdi da su glavni protagonisti druge afere informatizacije opet pomenuti dvojac koji je ostao bez “mobilnih aparata” u martu mjesecu ove godine.

Iz priloženog se jasno vidi iznos planiran za održavanje informacionog sistema, ali i način na koji će biti isti utrošen što potpuno odstupa od javnog poziva odnosno zakona o javnim nabavkama. Naš portal je u posjedu izjava članova komisije koja nije prihvatila ovakav plan, a predsjednik komisije je kompletan slučaj i prijavio nadležnim institucijama.