Predstavnici gradske uprave Bihaća, Kulturnog centra Bihać i Udruženja građana ABC, predstavili su danas javnosti program obilježavanja božićnih i novogodišnjih praznika pod nazivom „Bihaćka Zimska priča 2016“. Riječ je o programu koji ove godine prvi put objedinjuje nekoliko događaja kojima se obilježavaju božićni i novogodišnji praznici u gradu Bihaću. Učesnici programa danas su istakli da je jedna od zamisli da ovakav i bogatiji program već slijedeće godine postane dio turističke ponude grada Bihaća u novogodišnjem periodu.

„I ove godine Grad Bihać organizira tradicionalni Novogodišnji sajam na gradskom trgu koji će trajati od 23. do 30. Decembra. Mi ćemo ove godine predstaviti niz novina u sklopu sajma, a na dan otvorenja izvršiti ćemo zajedno sa članovima Udruženja ABC podjelu novogodišnjih paketića za djecu socijalnih ustanova i Udruženja djece sa posebnim potrebama .Paketiće će mališanima dodijeliti naš sugrađanin „Djeda Mraz“ Alija Ganić. Također biti će i promovisan CD sa Dječijeg radijskog festivala “ Igrajmo se pjesmom 2016“ uz nastup dijela učesnika festivala “-kazala je Svjetlana Kurbegović, ispred Gradske uprave Bihaća.

Ona je dodala da će Grad Bihać i ove godine zajedno sa bihaćkim privatnim firmama i preduzećima organizirati i svečani doček Nove godine na gradskom trgu u Bihaću. Zahvaljujući brojnim sponzorima u novogodišnjoj noći Bišćane će zabavljati domaći bendovi Boje noći i G.M.O .O samoj novogodišnjoj noći građani Bihaća upoznati će se u narednim danima budući da organizatori spremaju niz zanimljivih sadržaja.

Prema riječima Armina Amidžića, predsjednika Udruženja građana ABC , ovo udruženje nakon mnogobrojnih humanitarnih akcija pokreće novu akciju, koja će postati tradicionalna pod ovim imenom, a koja će da ujedini nekoliko prethodnih projekata. Naime, cilj je da svakog decembra članovi i volonteri ovog udruženja zajedno sa dobrim ljudima razvesele mališane sa novogodišnjim paketićima, kao i socijalno ugrožene sugrađane kojima je potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicima.

„ Također, običaj je da ispraćaj stare i doček Nove godine protekne u svečanoj atmosferi. Vođeni tom činjenicom, zajedno sa sponzorom osiguravajućim društvom Sarajevo Osiguranje , Udruženje ABC , najmlađi Bišćani i naši sugrađani okititi će novogodišnju jelku koja je postavljena na gradskom trgu. Nakon što smo prikupili materijal za kićenje svi građani Bihaća pozivaju se da se u nedjelju 18.decembra pridruže samom činu kićenja od 11:00 sati na gradskom trgu „-kazao je Amidžić.

Ovogodišnjem obilježavanju Božića svoj doprinos dati će i Udruženje za poboljšanje kvalitete života MoguLi i učenici i nastavnici KŠC Ivan Pavao II. Riječ je o događaju pod nazivom „Božić u Bihaću „ koji podrazumijeva cjelodnevni program na gradskom trgu i večernji program na platou ispred stare crkve sv. Ante Padovanskog i gdje će se predstaviti običaji i tradicije vezane za katolički Božić.

U sklopu ovogodišnjeg programa „Bihaćka Zimska priča 2016“ u Kulturnom centru održati će se filmska radionica „Od ideje do realizacije“ na kojoj će prema riječima Damira Midžića, ispred KC Bihać, članovi Udruženja VIVA Sarajevo , mlade Bišćane naučiti kako napraviti film , a najbolji polaznici dobiti će i prigodne nagrade u vidu opreme za snimanje.