Tokom rata ubijeno je i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka, a na spisak su uvršteni i Hrvati, Romi, Albanci i Srbi.

Građanska inicijativa “Jer me se tiče” pozvala je građanke i građane da obilježe Dan bijelih traka u Prijedoru i ostalim gradovima BiH, kao znak sjećanja na ubijene i nestale Prijedorčane, uglavnom civile i u najvećem broju Bošnjake.

Edin Ramulić, aktivista Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, kaže da je, prema evidenciji ovog Udruženja, tokom rata ubijeno i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka, a na spisak su uvršteni i Hrvati, Romi, Albanci i Srbi.

“Nismo uzimali u obzir evidenciju vojnika za koje se zna da su stradali kao vojnici i sa jedne i sa druge strane”, rekao je Ramulić.

Prema njegovim riječima, među žrtvama je 258 žena i 102 djece.

Pored Prijedora važno je istaknuti i neke od ostalih gradova BiH: “Bihać, Zenica, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka…” čiji su građani i građanke izašli na gradske trgove i na taj način podijelom bijelih traka odali počast nevinim žrtvama stradanja u Prijedoru tokom proteklog rata u BiH.

Ekipa Blic-portal.com je izašla na gradski trg u Bihaću i popratilo većinom građanke grada Bihaća u kojem su učestvovali i članovi Gradskog odbora “Asocijacija žena SDA Bihać” koje su podijelom 100-tinjak bijelih traka građanima grada Bihaća odale počast žrtvama grada Prijedora.

Pored okupljanja na gradskom trgu u Bihaću napominjemo i to da je za Prijedor otišao i mini-bus od oko 20-tak građana grada Bihaća, među kojima je kako doznajemo i bivša članica Bosanskog Proljeća Aida Sejdić.

7f2b4ab95e46a6fd645843505690b9b5

c3471ea6ab3a2d04ab2260d66807e3c5

//abc.ba