Završena je tradicionalna Eko regata na Uni, koja je organizirana nakon višednevnih aktivnosti prijatelja rijeke Une, ronilaca, skipera i kajakaša, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Bihaća. Dijana Pečenković, vršiteljica dužnosti direktorice bihaćke Turističke zajednice, izrazila je zahvalnost svim učesnicima te istakla važnost čišćenja rijeke, posebno na Dan rijeke Une, koji je posvećen ovoj aktivnosti.

Ovogodišnje čišćenje korita rijeke i obala posvećeno je 17. maju, a Pečenković je najavila nastavak edukacije mladih o značaju očuvanja rijeke Une.

Ozvaničenjem završetka Eko regate obilježen je i kraj prve faze uređenja gradske plaže Plandište. Gradonačelnik Elvedin Sedić istakao je važnost ovog projekta, ističući da će naredne faze uključivati dodatna uređenja zelenih površina i osiguravanje javnih toaleta, kako na gradskoj plaži Plandište, tako i u centru grada. Projekt je osmislila projektantska kuća “IN/OUT ARH. STUDIO” d.o.o Bihac, a financirali su ga Turistička zajednica Grada Bihaća i Zavod za prostorno uređenje Bihać.

(Tekst: Biscani.net, foto: VisitBihac)