JUTROS je objavljeno novih devetnaest otpečaćenih dokumenata iz tužbe povezane s Jeffreyjem Epsteinom, osuđenim pedofilom koji je umro u zatvoru prije nego što se mogao suočiti s optužbama za trgovinu ljudima u seksualne svrhe. Radi se o drugoj seriji objave, pri čemu dokumenti objavljeni jutros ukupno imaju više od 300 stranica.

Dokumenti su dio građanske tužbe za klevetu iz 2015. koju je pokrenula Virginia Roberts Giuffre, Amerikanka koja je tvrdila da ju je Epstein seksualno zlostavljao kao maloljetnicu i da je Ghislaine Maxwell, Epsteinova najbliža suradnica, pomagala u zlostavljanju.

Jutrošnja objava dokumenta uslijedila je nakon više od 900 stranica dokumenata koji su objavljeni jučer, a u nadolazećim tjednima se očekuje objava dodatnih dokumenata.

Očekuje se da će dokumenti ukupno, uključujući materijal koji tek treba biti otkriven, uključivati gotovo 200 imena, među njima i osoba koje su optuživale Epsteina, istaknutih poslovnjaka, političara i drugih moćnika. Međutim, to što je netko imenovan u dokumentima ne znači nužno da je optužen ili da je počinio nedjelo.

Dokumenti se kreću od tehničkih pravnih argumenata i dokaznih predmeta do izjava u kojima se iznose navodi i opisi navodnih zločina, od kojih su mnogi ili svi izgleda već bili poznati javnosti putem drugih objava, intervjua u medijima i slično.

Detektiv opisao kako su Epstein i Maxwell pronalazili i novačili djevojke

Jedan dokument, izjava detektiva iz Palm Beacha Josepha Recareyja, iznosi proces prema kojemu su Epstein i Maxwell pronalazili i regrutirali djevojke “za obavljanje masaže i rad u Epsteinovom domu”. Recarey je bio glavni detektiv na prethodnom slučaju protiv Epsteina sredinom 2000-ih.

U dokumentu, kada ga je odvjetnik pitao s koliko je djevojaka Recarey razgovarao o tome da ih je Maxwell regrutirala, Recarey je odgovorio: “Rekao bih otprilike 30. 30, 33.”

Odvjetnik je upitao Recareyja: “I na kraju te masaže, ako bi ta žrtva dovela druge prijateljice, bila bi plaćena za vrbovanje tih prijateljica?” “Točno”, odgovorio je Recarey.

U drugom trenutku, odvjetnik je upitao detektiva: “Dakle, jeste li utvrdili da je ‘masaža’ zapravo šifra za nešto drugo?” Recareyev odgovor glasio je: “Kad su išli na masažu, to je bilo radi seksualnog zadovoljenja.”

Djevojka koja je u trenutku zlostavljanja bila maloljetna: “Dogodilo se nešto užasno”

Druga tužiteljica, čije je ime ostalo sakriveno, rekla je u iskazu iz 2016. da je, kada je imala između 15 i 17 godina, bila plaćena da masira Jeffreya Epsteina iako nije imala iskustva s masažom. Masaža, mislila je, “nije uključivala nikakvu seksualnu aktivnost. To je ono što sam ja pretpostavljala.”

No, rekla je da je ta pretpostavka pogrešna. “Bila sam tamo i odjednom mi se dogodilo nešto užasno”, rekla je o svom iskustvu s Epsteinom, dodavši da “nije trebalo biti seksualno, ali je bilo.”

Spominje se prodaja djevojaka “dvojici najcjenjenijih političara na svijetu”, imena su zacrnjena

Rekla je da je dovodila druge srednjoškolke u Epsteinov dom na njegov zahtjev i da je bila plaćena kada bude u njegovoj kući čak i ako ne radi ništa.

U objavljenim dokumentima ima imena koja su ostala skrivena. Primjerice, u e-mailu koji je 2011. poslala Sharon Churcher, novinarka britanske novine Mail on Sunday, primatelju sakrivenog imena spominje nekog tko je prodan “muškarcima, uključujući dva najcjenjenija političara na svijetu”, nakon čega slijedi zagrada u kojoj su dva imena precrtana debelim crnim trakama.

No, u dokumentima ima i svima poznatih imena.

“Clinton prijetio časopisu da ne pišu o Epsteinu”

U jednom objavljenom e-mailu iz 2011. Giuffre je navela da je bivši predsjednik Bill Clinton prijetio časopisu da ne piše članke o Epsteinu i seksualnoj trgovini ljudima.

Više pogledajte na INDEX.HR