Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Unsko-sanskog kantona Edvin Alijanović sudjelovao je u radu okruglog stola „Izazovi u provođenju obrazovnih politika za Rome“ održanom jučer, u Sarajevu u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koji je, povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U obraćanju prisutnima ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić naglasio je predanost Ministarstva da se Romi što više uključe u sistem obrazovanja te kazao da će ove godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvojiti dva miliona KM za projekte usmjerene za poboljšanje sveukupne pozicije Roma u društvu.

Učesnici okruglog stola su dogovorili intenziviranje saradnje u oblasti inkluzije romske djece u obrazovni i socijalni sistem kroz različite projekte i finansijsku podršku u okviru svojih nadležnosti.

Obrazovanje je izuzetno značajan segment socijalne inkluzije jer o njemu ovise i zapošljavanje i materijalna neovisnost pojedinca i porodice, navodi se i u Akcionom planu o obrazovnim potrebama Roma u USK, koji su, među prvima u BiH, potpisale 22 obrazovne institucije i nevladine organizacije koje djeluju na području USK.

– Ministarstvo obrazovanja,nauke, kulture i sporta Vlade USK će, u predstojećem periodu, intenzivirati saradnju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH u realizaciji projektata za podršku manjina u BiH, te podržavati programske aktivnosti organizacija koje doprinose stvaranju uvjeta i okruženja za realizaciju kvalitenog inkluzivnog obrazovanja u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, kaže ministar Alijanović.

Obrazovnoj inkluziji će biti posvećena pažnja i na dvodnevnom treningu na temu „Socijalna pravda“ koji za predstavnike osnovnih i srednjih škola i Domova zdravlja sa područja USK organizuje udruženje Kali Sara – Romski informativni centar, u Bihaću 12. i 13. aprila.