Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić održao je danas radni sastanak sa predstavnicima gradova i općina USK na temu rješavanja problema migrantske krize.

”Danas smo usaglasili nekoliko zaključaka. Prije svega, jutros smo uputili dopis MUP-u USK od kojeg tražimo restriktivnu provjeru svih redovnih autobuskih linija. Zatražili smo da svaki autobus koji ulazi na naš kanton bude zaustavljen odmah u općini Ključ, a ukoliko policija utvrdi da se u njemu nalaze ilegalni migranti, takav autobus mora biti odmah vraćen na mjesto odakle je krenuo”, rekao je Rošić, te objasnio da je o ovom zaključku lično informisao v.d. policijskog komesara USK Šeru Družića.

Vezano za lokaciju na kojoj bi trebali biti smješteni migranti koji se već nalaze na prostoru kantona, premijer će u ime svih općina i Vlade USK dati Vijeću ministara rok do petka 10. augusta da odrede lokaciju. ”Nećemo više govoriti o potencijalnim lokacijama. Ovo je zadatak države. Mi smo bili maksimalno konstruktivni, sad je na potezu Vijeće ministara. Čuo sam se jutros sa predsjedavajućim Zvizdićem i upozorio sam ga da ukoliko ovaj problem neće biti riješen u roku morat ćemo da reagujemo na nivou kantona”, izjavio je Rošić.

Kako je rečeno na sastanku, pitanje lokacije je izazvalo brojne spinove i dezinformacije, koje su pojedinci počeli koristiti za potrebe političke kampanje. Još jednom naglašeno je jedinstvo svih zvaničnika sa područja USK, bez obzira na političku opciju kojoj pripadaju, kad je u pitanju rješavanje postojećih problema sa migantima.