Za danas u 9.00 sati bila je zakazana sjednica Gradskog vijeća Bihać. Kako je novinarima rečeno sjednica nije održana jer Vijeće još uvijek nije zvanično imenovalo vršioca dužnosti gradonačelnika shodno zakonima koji tretiraju tu oblast. Kolegij je odlučio da novu sjednicu, na kojoj će biti razmatrano ovo pitanje, zakaže za naredni ponedjeljak. U međuvremenu se, u političkim krugovima, počelo nagađati o stvarnim razlozima neodržavanja sjednice pa smo pitali da li se radi o tehničkom pitanju, krizi ili formalno – pravnim razlozima. Zanimalo nas je i to da li će odlazak nekolicine vijećnika na više nivoe vlasti promijeniti sliku Vijeća u budućnosti i je li većina stabilna…

Iako najavljena, sjednica Gradskog vijeća Bihać danas nije održana. Kolegij je odlučio da ona bude prolongirana za naredni ponedjeljak kako bi ostalo dovoljno vremena za pripremu imenovanja vršioca dužnosti gradonačelnika. To je neophodno s obzirom na činjenicu da se na dnevnom redu našao niz važnih dokumenata poput nacrta budžeta za narednu godinu, a čiji je predlagač gradonačelnik.

Sekretar Gradskog vijeća Bihać, Ibrahim Begić kazao nam je uz ostalo kako je to predviđeno i Poslovnikom, članom 88. GV-a da se sjednica može odgoditi a prije svega zato što žele da se imenuje vršilac dužnosti gradonačelnika shodno zakonima koji tu oblast tretiraju.

U stručnoj službi ali i nekolicini stranaka koje participiraju u Vijeću tvrde da se radi o tehničkom pitanju. Drugi nagađaju da je riječ o političkim igrama. Hoće li Sinha Kurbegović, aktuelna vršiteljica dužnosti gradonačelnice, dobiti podršku Vijeća ili će na ovu funkciju biti predložen neko drugi, još uvijek nije sigurno.