Kantonalno tužilaštvo u Bihaću održalo je jučer pres-konferenciju na kojoj je portparol Adnan Tulić upoznao javnost da su podignute dvije nove optužnice. Jedna je protiv bivšeg ministra obrazovanja Darija Jurića iz vremena Vlade SDP-a, zbog toga što je nezakonito zaposlio svoju suprugu, a druga optužnica se odnosi na aktualne uposlenike Ministarstva obrazovanja, iz odsjeka za polaganje vozačkih ispita, koji su u policijskoj akciji uhapšeni proljetos u sasvim drugom predmetu.

Priznanje krivice

Optužnica protiv Darija Jurića, bivšeg ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a, podignuta je zbog krivičnog djela protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. KZFBiH.

– Njemu se stavlja na teret da je tokom augusta i septembra 2011. godine u Bihaću, kao ministar u Vladi USK-a, koristeći svoj službeni položaj i uticaj, protuzakonito posredovao prema direktoru jedne javne ustanove u Bihaću vršeći pritisak na njega s ciljem da nezakonito zaposli svoju suprugu, nakon kojeg protuzakonitog posredovanja je direktor ustanove zaključio ugovor o radu sa suprugom ministra, a protivno internim propisima javne ustanove. Dario Jurić je u cijelosti priznao izvršenje krivičnog djela iz člana 382. KZFBiH, pa je osnovom toga sa njim zaključen sporazum o priznanju krivnje. Ova optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Općinskom sudu u Bihaću, kazao je Tulić.

Nezvanično saznajemo da je u pitanju posao u Arhivu USK-a, čiji je direktor Fikret Midžić. Na pitanje da li će i protiv njega biti poveden postupak, Tulić je odgovorio da iz Tužilaštva USK-a za sada nemaju komentar na to pitanje.

Što se bivšeg ministra tiče, on je već sve priznao i s obzirom na to da je posredovanje u nezakonitom zapošljavanju najmanje djelo korupcije za Tužilaštvo, ponuđena nagodba rezultiraće uslovnom osudom. Također, Jurić se u međuvremenu i razveo od supruge Sanje.

Što se tiče druge optužnice, zbog činjenice da su tokom istrage došli do jakih dokaza, Tužilaštvo je dobilo priznanja i u ovom slučaju.

250 eura za test

– Kantonalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nermina Ćoralića, Senada Novkinića i Refika Ćoralića, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produžena krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi, te protuzakonito posredovanje. Ćoraliću se stavlja na teret da je kao koordinator komisija za polaganje vozačkih ispita pri Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a, u martu i aprilu ove godine, u više općina USK-a, zajedno sa više drugih članova ovih komisija, od kandidata koji su polagali vozačke ispite primao novac, kako bi im putem prikrivene upotrebe mobitela i audioaparata – bubica, kao i predajom već ispunjenih testova sa odgovorima, omogućavao nezakonito polaganje vozačkih ispita, kazao je Tulić.

S obzirom na to da su snimljeni slučajevi prodaje vozačkih ispita prvi zabilježeni u Velikoj Kladuši, optužnica je u procesu potvrđivanja pred Općinskim sudom u tom gradiću.

Kako smo od Tulića saznali, prodavani su pismeni testovi za polaganje vozačkih ispita i to za cijenu od 250 eura.