Osnovna škola „Cazin II” od danas zvanično nosi naziv JU Osnovna škola „Lejla Hairlahović-Hušić”. Ploču sa nazivom simbolično su otkrili suprug Jasmin Hušić i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić.

Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona podržali su Inicijativu za promjenu naziva škole koju su, u pomen ovoj uglednoj Cazinjanki, predložili brojni građani, Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hecegovini, Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo, KUD “Hasan Mujezinović “Cazin, uprava Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Udruženje oboljelih od malignih oboljenja grada Cazina, Rukometni savez BiH, OŽRK Jedinstvo Tuzla.

Lejla Hairlahović-Hušić je profesionalno pripadala obrazovanju jer je radila kao profesor engleskog jezika i književnosti u JU OŠ „Cazin II”, koju je i sama pohađala i završila kao učenik generacije. Pored angažmana na razvoju i unaprjeđenju obrazovanja, doprinos je dala i kao aktivna rukometašica na očuvanju kulture i promocije sporta, bila je članica Hrvatskog etnološkog društva, te je prepoznatljiv bio i njen rad i doprinos kao istraživačice Muzeja ratnog djetinjstva i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Izvor: Krajina.ba