U Unsko-sanskom kantonu nakon lokalnih izbora, te ulaska SBB-a u većinu sa ljevicom u Gradskom vijeću, stranke bi se narednih dana mogle pozabaviti i sastavom kantonalne izvršne vlasti. Naime, SDA-SBB sastav je manjinska vlada od početka, a stranke iz opozicije SDP, DF i laburisti glasali su za takav saziv uz uvjet da se njihova podrška revidira nakon lokalnih izbora.

Eksperti

Izbori su prošli, ali revidiranja odnosa još nema. Čekaju se certifikati i zvanične primopredaje dužnosti u kabinetima gradonačelnika i načelnika osam općina Unsko-sanskog kantona. Zbog omjera snaga koje su od građana dobili za izbore, rastu i ambicije opozicije, naročito stranke A SDA koja je po četvrti put zaredom pobijedila na izborima u Cazinu, najmnogoljudnijoj općini USK-a. Oni su za to da se sada i Vlada ruši, ali su usamljeni u tim zahtjevima.

Vjeruje se da manjinska vlada nema više podršku laburista, jer ni SDA ne želi pružiti podršku Fikretu Abdiću u novom sazivu Općinskog vijeća Velike Kladuše.

Ostali su samo SDP i DF, koji su ovu vladu birali pod drugim uslovom da oni sami ne ulaze u vlast. Sad vladajuća koalicija pokazuje spremnost da ih uvede i u izvršnu vlast, no u Sarajevu se dešava približavanje ljevice, te lideri SDP-a i DF-a u Unsko-sanskom kantonu nisu sigurni da li bi imali podršku iz svojih centrala da se udruže sa SDA. Traže se modaliteti da DF i SDP dobiju po dva ministarstva koja bi nastojali pretvoriti u nestranačka, u smislu da pokušaju napraviti ekspertnu vladu. Jedan od takvih modaliteta trebao je biti tema rasprave među pomenutim strankama sa članovima Vlade USK-a u ponedjeljak, ali je razgovor odgođen.

– SDP nema komentar za sada. Jasno je da ne idemo ni u kakvu koaliciju, razmatraju se opcije. Uglavnom, u poziciji smo da sad biramo smjer, a niti ćemo tražiti protiv naših niti protiv interesa građana Unsko-sanskog kantona. Moramo biti odgovorni, kazao nam je Željko Mirković, politički sekretar SDP-a USK-a.

Svašta nam se nudi

Farko Hodžić, predsjednik DF-a USK-a, danas će put stranačke centrale u Sarajevo.

– Nije nigdje zapelo, znaće se brzo. U Kantonu ne treba samo krize otvarati, razgovor je poželjan. S druge strane, A SDA pokušava doći i do nas, nastoje okupiti opoziciju za kompletnu smjenu vlasti, u tom pravcu nude što im god padne na pamet. Ali, mi imamo svoj stav, uglavnom nećemo dozvoliti da dođe do nestabilnosti, kazao nam je Hodžić.

Tako manjinska vlada SDA-SBB-a, predvođena Huseinom Rošićem, opstaje i dalje uz opreznu podršku i naoko mirno stanje u Skupštini kantona.

/oslobođenje