Grad Bihać posjetilo je 45 planinara Pohodniškog društva „Novo Mesto“, iz istoimenog grada u R. Sloveniji. Ova posjeta uslijedila je nakon što su planinari Planinarskog društva „Plješevica“, u aprilu mjesecu sudjelovali u manifestaciji povodom dana grada Novo Mesto kada je ovaj suret i dogovoren. Poseban značaj ovoj posjeti daje činjenica da se radi o gostima iz pobratimskog grada.

U okviru posjete planinari iz Novog Mesta obišli su Štrbački buk a zatim se, prije konačnog odlaska u planinarski dom, zadržali u dužem obilasku našega grada. Želeći ostaviti trajni trag i uspomenu na ovaj događaj, planinari PD „Novo Mesto“ markirali su planinarsku stazu koja vodi od planinarskog doma do jedne od postojećih staza na Plješevici i kojom su, nakon svečanog otvorenja, prvi i prošli.

Dobrodošlicu uz prigodne poklone u ime Gradonačelnika izrazio je savjetnik Edin Kulenović, a predsjednici planinarskih društava, Martin Luzar i Nurudin Osmanović, svečano su otvorili novu planinarsku stazu koju su nazvali „Slovenska staza“.