Nakon inicijalnog sastanka, održanog prošle sedmice u kabinetu premijera USK Mustafe Ružnića, na inicijativu Mehire Perviz, direktorice Poljoprivrednog Zavoda USK posvećenog temiaktiviranja robnih rezervi žitarica i poljoprivrednih proizvoda na području Unsko-sanskog kantona, danas je u Bihaću održan sastanak u čijem su radu sudjelovali predstavnici gradova i općina USK. Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede potvrdio je da ovo Ministarstvo ima podršku Vlade Kantona da, uz Poljoprivredni zavod i Ministarstvo privrede USK, intenzivira, u saradnji sa lokalnim upravama, mjere podrške za poljoprivredne proizvođače.

Jedna od tih mjera potpore poljoprivrednicima bila bi i organizovanje otkupa proizvode koji ne uspiju plasirati na tržište za potrebe robnih rezervi.

Stvaranje zaliha strateških roba osim što ima pozitivan uticaj na stabilnost tržišta ujedno i potiče domaću proizvodnju.

Razgovor o aktivnostima koje prethode uspostavljanju robnih rezervi kantona biće nastavljen nakon usaglašavanja konkretnih mjera, nakon što su danas predstavnici gradova i općina podržali ovu aktivnost koja će garantovati sigurnost proizvođačima.

Premijer USK Mustafa Ružnić zatražio je od resornih ministarstava da sagledaju i mogućnost hitne dodjele sredstava gradovima i općinama za potrebe poticanja jesenje sjetve, s obzirom da se pokazalo da su mjere potpore za proljetnu sjetvu pokazale konkretan rezultat i povećanje obrađenih poljoprivrednih površina i poljoprivredne proizvodnje.