Pogledajte spot treće krajiške sevdalinke „Dan izgubih“

Nakon ”Cipaj” i „Teško gradu kojim paša projde“, još je jedna malo poznata pjesma sa područja Krajine, izvođena rijetko ili gotovo nikako, snimljena u novom ruhu Haman Jazz Benda.

Radi se o trećoj  po redu krajiškoj sevdalinki, pod nazivom ”Dan izgubih”, a koju izvodi Bišćanka Nejra Karabegović.

Život na granici je opasan i tvrd

Krajina i Krajišnici su od pamtivijeka bili posebni, drugačiji ljudi. Uvijek malo grublji, malo hrapaviji, malo tvrđi, ali i srčaniji, direktniji a i zabavniji. Krajišnika je dobro imati za prijatelja ali loše za protivnika.Kada daju, daju iskreno, od srca i bez pretvaranja.

Haman Jazz Band, kojeg ljubitelji muzike već dobro poznaju kroz žive nastupe i studijske snimke na kojima kombiniraju jazz zvuk sa muzikom naših prostora, je ovog proljeća vrijedno radila u studiju Amadeus i snimila četri nove pjesme.

Tri pjesme (Teško gradu, Dan izgubih i Cipaj) su skoro zaboravljene krajiške pjesme iz okoline Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, a jedna od njih – Una, je
autorski rad Adnana Busuladžića.

Sve četri pjesme u sebi nose upravo onaj duh Krajine po kojem je ona specifična. Ponos, nepokolebljivost, ustrajnost, grubost ali i humor, srdačnost i prije svega iskrenost.

Ekipa Haman Jazz banda (Adnan Busuladžić –saksofon, Sanel Kabiljagić – truba, Nail Jusić – klavir, Elo Hadžić – bas, Delijan Malkoč – gitara, Adnan Suljanović – bubnjevi, Jasmin Hadžisadiković – gitara, Iskra
Abdihodžić – vokal) uz mnogobrojne goste je u ovaj projekt utkala svoje muzičke i ljudske osjećaje i znanje i vjeruje da će mnogi ljubitelji muzike prepoznati i zavoljeti ovaj muzički projekt i rado mu se vraćati i uživati, bar onoliko koliko su i sami uživali stvarajući ga.

Za video produkciju je bio zadužen studio Vision iz Bihaća, a lokaliteti na kojima su snimani kadrovi video spotova su opravo oni o kojima pjesme i govore.

/ABC.ba