U Bužimu je danas položen kamen temeljac za izgradnju Muzeja 505. viteške brigade. Muzej će biti izgrađen na zemljištu na kojem se nalazi i Turbe generala Izeta Nanića i svih poginulih pripadnika brigade.

Kamen temeljac položen je na godišnjicu osnivanja 505. viteške brigade, a ceremoniju je, između ostalih, uveličao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Inače, u ime porodice Nanić, Rasima Nanić poklonila zemljište za izgradnju ovog objekta od posebnog značaja za sve patriote države Bosne i Hercegovine.

Za izgradnju Muzeja postoje već osigurana sredstva. Na općinskom računu za ovu namjenu već se nalazi 200.000 KM. U budžetu kantona planiran je iznos od 100.000 KM, a izvjesna su i sredstva Saudijskog fonda od oko 125.000 KM.

Prema do sada urađenim proračunima vrijednost ovog projekta je veća od milion KM, a zadatak i obaveza političkih predstavnika iz Bužima, na svim nivoima vlasti, jeste da rade na iznalaženju sredstava za završetak projekta i otvaranje Muzeja brigade.

(usn.ba)