Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) danas su lišili slobode bivšeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, potvrdio je za Klix.ba Galijaševićev advokat Ilijas Midžić.

“On me jutros nazvao na telefon i rekao mi da su pripadnici MUP-a došli i priveli ga”, rekao nam je Midžić.

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno je još nekoliko osoba, nekadašnjih Galijaševićevih saradnika. Midžić nam tu informaciju nije mogao potvrditi.

Galijašević je uhapšen zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela koje se odnosi na malverzacije u vezi s izgradnjom zgrade Javnog komunalnog preduzeća Komrad.

Krajem 2015. godine Federalna uprava policije (FUP) je po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona pretresla prostorije Gradske uprave grada Bihaća i JKP Komrad.

Galijašević je u slučaju “Komrad” osumnjičen da je kao gradonačelnik Bihaća zloupotrijebio položaj prilikom prodaje zemljišta na kojem se nalazila zgrada koja je pripadala Komradu, a koja je naknadno na osnovu odluke gradskih vlasti srušena.

Bivši gradonačelnik Bihaća ranije je hapšen 2016. godine zbog sumnje na počinjenje krivičnih djela primanja mita i sprečavanja dokazivanja.

Galijašević je uhapšen prilikom preuzimanja 10.000 KM označenih novčanica od vlasnika jedne bihaćke firme. U trenutku kada je izvršena primopredaja koverte s označenim novčanicama, bihaćki privrednik koji je sarađivao s tužilaštvom zvučnim efektom je signalizirao pripadnicima FUP-a, nakon čega su oni upali u zgradu Gradske uprave.

POTVRĐENO U MUP-U

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Unsko-sanskog kantona, po nalogu Tužilaštva USK, uhapsili su ukupno pet osoba, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u.

“Lišeni su slobode zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlasti i primanje dara i drugih oblika koristi. U toku je kriminalistička istraga koju predvodi nadležni tužilac”, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Podsjetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) danas su lišili slobode bivšeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, a što nam je ranije Galijaševićev advokat Ilijas Midžić.

Kako saznajemo, pored Galijaševića, među uhapšenima je i Hadis Jusić, trenutni predsjednik GO SDA Bihać i bivši direktor JKP Komrad. Jusić je bio i kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća na lokalnim izborima 2016. godine, a u tijesnoj borbi je izgubio od aktuelnog gradonačelnika Šuhreta Fazlića. Jusić je na netom završenim Općim izborima osvojio mandat u Skupštini USK.