Nakon prošlogodišnjih kritika građana, Skupštinski poslanici su sebi smanjili paušale za 200 KM tako da oni sada iznose čitavih 1800 KM i ovakav paušal primaju samo oni koji nisu zaposleni u Skupštini USK, a napomenimo i to da je ovaj paušal veći čak i od poslanika Narodne Skupštine Republike Srpske.

Ovakav paušal prima samo 20 poslanika u Skupštini, dok preostalih 10 poslanika prima punu platu od Skupštine koja iznosi od 2300 KM do 3000 KM i to bez “minulog rada” i bez dodataka.

U Skupštini Unsko – sanskog kantona se tako još uvijek naplaćuje svako prisustvo sjednicama Skupštine ili skupštinskih radnih tijela iako to spada u osnovne radne obaveze jednog poslanika.

Pored svega navedenog, znamo da trenutno u našoj Skupštini imamo poslanike koji su godinama na “SKUPŠTINSKIM JASLAMA” i nije im važno ispred koje su stranke, nije im važno ni što ništa skoro nisu uradili da stanovnicima Unsko – sanskog kantona bude bolje, samo im je važno da su paušali redovni.

Usporedbe radi, poslanici Skupštine Zeničko- Dobojskog kantona, nakon jednoglasno donešene odluke, ne primaju platu za svoj angažman u Skupštini, a paušal im iznosi 716 KM.

Nakon svega ovog što pročitamo možemo zaključiti: “Sve se može promijeniti, ali paušali naših izabranih poslanika nikako…”

/krajina.ba