Prije nekoliko dana Centar civilnih inicijativa objavio je poražavajuće rezultate o radu odlazećih poslanika u Skupštini USK.

Promjene skupštinskih većina i sastava vlada dešavale su se kao “na traci“. Šta je sve rezultiralo činjenicom da je od postizbornog imenovanja Vlade USK, kroz nju prošlo 30 različitih ministara i premijera, u 5 provedenih smjena i rekonstrukcija. Treba naglasiti i to da je okosnicu svih skupštinskih većina i vlada činila SDA, što, uz pogodnosti koje donosi vlast, nosi i ključnu odgovornost za postignute rezultate i stanje u Krajini.

No, očigledno je da stranke u Krajini smatraju da su njihovi ljudi u institucijama Krajiške vlasti, u prethodnom periodu, uradili dobar posao, jer su čak 23 svoja poslanika iz aktuelnog saziva skupštine USK ponovo kandidovale za predstojeće izbore. 21 je kandidovan ponovo za Skupštinu USK, a 2 poslanika iz aktuelnog saziva su kandidovani za viši nivo vlasti. Svega 7 poslanika iz aktuelnog saziva nije na listama političkih subjekata na predstojećim izborima.

Očigledno, bez imalo obraza, stida i srama, a i dalje žive u uvjerenju da su Krajišnici zaboravili njihov nerad i javašluk u Skupštini USK u posljednje četiri godine te da će ih Krajišnici ponovno izabrati i da im sišu krv na slamku. Vjerovali ili ne, za protekle četiri godine, uvjetno rečeno, neopjevana skupštinska banda u svoje džepove su strpali 2.256.211,20 KM (slovima dva miliona dvijestotine pedesetšest hiljada i dvijestotine jedanaest KM).

Za 48 mjeseci nerada usvojili su tek 18 Zakona ili 2,666 Zakona mjesečno. Za njihovog mandata u Krajini su zatvorene desetine škola, iselilo se preko 30.000 Krajišnika. Na Univerzitetu u Bihaću upisalo se nešto više od 400 studenata. Zdravstvo Krajine doveli su na prosjački štap. Pokazali su nesposobnost u rješavanju migrantske krize koja je pogodila Krajinu. Mijenjali su stranačke dresove filmskom brzinom. Zapošljavali su bližu i širu rodbinu, zetove, kumove, ljubavnice i tko zna koga sve. Trgovali su glasovima za lični boljitak i prosperitet. I još mnogo toga.

Tko su ti i koliko su isisali iz budžeta USK, a očigledno to im nije bilo dovoljno pa traže novi četverogodišnji mandat i da nastave tamo gdje su započeli 2014. godine.

NAPOMENA: U primanja nisu uračunata rad u kojekakvim komisijama, skupštinskim tijelima pa i ova EXTRA primanja:

U Skupštini USK se dodatno plaća skupštinsko zasjedanje, koje po sjednici iznosi:

– Predsjedavajući Skupštine 200,00 KM
– Zamjenici predsjedavajućeg Skupštine -150,00 KM
– Poslanici Skupštine u USK- 150,00 KM

Pored navedenog poslanici Skupštine USK imaju pravo i na:

– putne troškove za prisustvo na sjednici Skupštine, radnih tijela i Kolegija Skupštine
– naknade za korištenje godišnjeg odmora,
– regres za godišnji odmor,
– naknadu za ishranu za vrijeme rada,
– naknadu za slučaj povrede na radu,
– pravo na otpremninu inaknadu za slučaj smrti.

Krajišnici imat ćete priliku da date svoje mišljenje o svima njima i da svojim glasom iznesete lični stav o gore imenovanim. Zato Krajišnici, nemojte da vam 7. oktobra pas glavu nosi. Pamet u glavu i olovku u ruke.

Izvor teksta: bisce.ba