Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić i predstavnici vlada Unsko-sanskog, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, BPK Goražde i Tuzlanskog kantona potpisali su danas u Sarajevu Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti šumarstva u FBiH.
U ime Vlade USK kolektivni ugovor je potpisao Dragan Polimanac, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kaže da je taj granski kolektivni ugovor za oblast šumarstva usklađen sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom za teritoriju FBiH.Ističe da usuglašeni kolektivni ugovor predstavlja kvalitetnu osnovu za reguliranje radnopravnih odnosa u oblasti šumarstva, ali i ostavlja prostor da se pojedinačna pitanja preciznije urede kantonalnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima u skladu s mogućnostima i interesima pojedinih kantona.

Predsjednica granskog sindikata Lejla Ćatić precizirala je da se radi o kvalitetnom kolektivnom ugovoru koji je provodiv u oblasti šumarstva i odgovara realnim uvjetima, za razliku od ranijeg iz 2000. godine koji to nije bio u potpunosti.

Kaže da je tim kolektivnim ugovorom utvrđeno da je, između ostalog, najniža plaća 55 posto od prosječne isplaćene u 2015. godini, topli obrok najmanje osam KM, a minuli rad pet posto. Izražena je nada da sva šumsko privredna društva mogu provoditi takav ugovor.