Nakon što su mediji prije nekoliko dana prenijeli vijest kako se Regionalna deponija nalazi pred bankrotom, zanimanje građana za ovaj slučaj je svakako poraslo.

Tako je pomalo neprimijetno ostalo kada je na zadnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona poslanik u Skupštini USK Mirković Željko pitao u ime radnika premijera Vlade USK šta namjerava uraditi po ovom pitanju s obzirom da radnici nisu primili plate osam mjeseci.

Jedna od radnica preduzeća za medije je kazala, kako ni njihovo nadležno ministarstvo za okoliš nema rješenja za problem, nema ga ni direktor, a da radnici svaki dan dolaze na posao, imaju troškove koje sami finansiraju, a nemaju ni plate ni toplog obroka ni novca za prevoz,

Specifičnost situacije je u vlasništvu, a većinski vlasnici su osam općina + Drvar. Skupština USK imenuje samo jednog člana u Skupštinu ovog društva kao jedan od niza vlasnika.

Zbog nemogućnosti da direktno rješavaju u ovom momentu problem, premijer Rošić je na pitanje Mirkovića odgovorio s obzirom da općine i gradovi koji su vlasnici regionalne deponije neće da traže smjenu direktora kojem nisu usvojeni Planovi i Izvještaji posljednjih nekoliko godina i zbog čega vrlo vjerovatno je finansijska blokada ovog preduzeća, da uposlenici traže ostavku/smjenu direktora kao moguće rješenje ove veoma komplikovane situacije.

Radnicima je kazano kako će već na narednoj sjednici Skupštine USK biti imenovan član Skupštine preduzeća ispred Kantona kao jednog od vlasnika ovog preduzeća.