Gorska služba spašavanja Federacije BiH na aerodromu Mahovljani kod Banje Luke sprovela je zajedničku akciju s pripadnicima Oružanih snaga BiH u kojoj su sudjelovali i pripadnici bihaćke stanice GSS. Cilj ove akcije je edukacija i vježba ukrcavanja i iskrcavanja iz letjelice na teško pristupačnim terenima. Uz pripadnike GSS Federacije BiH vježbi su prisustvole i GSS iz manjeg bh. entiteta. U svome redovnom planu i programu GSS Federacije BiH zajedno s pripadnicima Oružanih snaga naše zemlje provodi niz pokaznih i edukacijiskih vježbi.

Provjera spremnosti

Trening vježbe služe za dodatno obučavanje i provjeru spremnosti svih pripadnika, ne samo GSS spašavanja nego i Oružanih snaga, kako bi u svakom trenutku bili spremni na sve izazove u pružanju pomoći unesrećenim. Ovoga mjeseca GSS Federacije BiH na dvije lokacije sprovela je dvije vježbe, u Rajlovcu i Mahovljanima kod Banje Luke. Pripadnici GSS Bihać zajedno s kolegama iz Srebrenika, Brčkog, Banje Luke i Kotor Varoši sa zrakoplovnom jedinicom OS BiH imala je edukaciju u kojoj su uz upoznavanje s letjelicama i njihovim karakteristikama uvježbavali ukrcaj i iskrcaj na teško pristupačnim terenima. -Ovo je prva faza obuke za helikoptersko spašavanje u kojoj pripadnici Gorske službe spašavanja zajedno s pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izlaze na teren kako bi mogli adekvatno pružiti svoje usluge ili funkciju spašavanja. Današnjom edukacijom upoznali smo se s procedurama i metodamna korištenja helikoptera, tipovima helikoptera, načinom ulaska i unošenja tereta. Imamo i pokaznu vježbu samoga ulaska i kretanja u helikopteru. Drugom fazom smo sproveli tehnički dio u kojem učimo tehniku spuštanja iz helikoptera na teren koristeći tehnička pomagala, poput sajle ili užeta, te ulazak i unošenje unesrećenog unutra, kaže Ermin Lipović, načelnik GSS stanice Bihać. Nada se kako ovo neće biti posljednja vježba. -Mi u GSS stanici Bihać smo već nekoliko puta imali zajedničke vježbe s pripadnicima MUP-a, OS BIH i Crvenog križa i ovu saradnju ćemo nastaviti. I za ovu godinu imamo planirane zajedničke aktivnosti, naglašava Lipović.

Uvijek dostupni

Enes Bešić, načelnik GSS stanice Srebrenik kaže kako ostvaruju tijesnu saradnju sa GSS Tuzlanskog kantona i Klubom „Spasilac“ u Srebreniku, te GSS Brčko Distrikta i GSS stanicom Banoviću spašavajući unesrećene građane. -Uska saradnja sa svim tim stanicama je vrlo dobra, izmjenjujemo različita i korisna iskustva i provodimo ovakve obuke. Cilj nam je da ovakvih obuka bude što češće i što više da bi u konačnici uspjeli naše ljude dovesti u stadij da sutra budu spremni spašavati unesrećene u bilo kojim uvjetima i biti im dostupni u svako doba dana i noći, kaže Bešić. Prema svim pokazateljima GSS naše zemlje niti malo ne zaostaju, ne samo za zemljama regiona, nego i znatno šire, kada je u pitanju fizička pripremljenost, kao i volja i hrabrost. Ono s čim zaostajemo je materijalno i tehnička neopremljenost, ali se u GSS ne žale, nego su spremni i sa ovim s cim raspolažu u svakom trenutku u svako doba dana pomoći unesrećenima bez obzira gdje u našoj zemlji.