Screenshot: RTL

PROIZVODA u trgovinama ne manjka, baš kao ni kupaca, ali sve je manje onih koji police žele puniti.

“Natječaji su cijelo vrijeme otvoreni, dođu na razgovor – odrade jedan ili dva dana, pokupe se i odu kući. Katastrofa. Nema radnika”, kaže prodavačica Martina Bičanić za RTL.

Bez umirovljenika, studenata i stranih radnika trgovina, kaže nam, ne bi mogla normalno funkcionirati.

“Studenti nam uskaču, učenici nam uskaču. Stvarno je teško organizirati smjene”, kaže Bičanić.

“Razmišljam o zatvaranju nekih trgovina”

Za razvoj svakog posla ključni su radnici, kojih samo u trgovini nedostaje najmanje 10 tisuća. Da je posao sve teže organizirati, potvrđuju i poslodavci koji su spremni i na radikalne poteze.

“Ja isto razmišljam o zatvaranju nekih trgovina umjesto da razmišljam kako da otvaram nove. Jednostavno nema dovoljno radnika koji bi pokrili smjenu. Nema trgovaca, nema voditeljica, zamjenica, ne znam gdje su ti ljudi otišli”, kaže Mario Žamboki, vlasnik trgovačkog lanca.

“Država treba ubrzati procedure oko dozvola za strane radnike. Ja koliko vidim, počet će se dosta stvari zatvarati jer jednostavno nedostaje naših radnika”, rekao je Žamboki.

“Naći dobrog konobara je ravno dobitku na lutriji”

Problem s radnicima imaju i ugostitelji.

“Naći dobrog konobara danas je ravno dobitku na lutriji. Ima ih puno koji su umišljeni, traže novce koje je apsolutno nemoguće dati. Iskorištavaju situaciju prema poslodavcu, kažu da se bez njih ne može. Osjećaju se kao zvijezde”, rekao je Petar Čumandra, vlasnik zagrebačkog kluba.

“Dolazimo do toga da će određeni sektori ovisiti isključivo o uvoznoj radnoj snazi”, kaže Marko Jurčić, direktor za politike EU i međunarodne poslove u HUP-u. Dodaje da Hrvatska treba odlučiti koliko će raditi na povratku iseljenih Hrvata, a koliko na kontroliranom uvozu stranih radnika.

(index.hr)