Nacionalni park Una okosnica je turističkog i privrednog razvoja Unsko-sanskog kantona, a prošle je godine imao 102.000 registriranih posjetitelja.

Riječ je o akcionom filmu, raftingu na rijeci, ovdje se snimaju scene koje se dešavaju na rijeci

Na Štrbačkom buku kod Bihaća, u srcu Nacionalnog parka Una, počelo je snimanje visokobudžetnog igranog akcionog filma, javlja Anadolija.

– Bit će to akcioni film, rafting na rijeci, ovdje snimamo scene koje se dešavaju na rijeci. Za sada smo tu sa kaskaderima, a kasnije u julu dolaze i glavni glumci i snimamo kraj filma. Tražili smo divlju prirodu. Prošli smo cijelu Evropu, doveli su nas ovdje i zaljubili smo se. Direktoru se toliko svidjelo da ćemo umjesto tri snimati ovdje devet dana i dovesti i glavne glumce – kaže Anne-Marie Roberge, koproducent i supervizor snimanja.

Predivni vodopadi

S njom se slaže i producent Daniel Kresmery, koji kaže da Bosna i Hercegovina ima do sada neotkrivene prirodne ljepote.

– Ovdje smo, jer su predivni vodopadi. Prvi put smo bili u februaru, potom u aprilu i sada imamo i prvo snimanje. Priroda je predivna, vodopad je ljepši nego smo mogli zamisliti – kaže Kresmery.

Premijera filma planirana je za proljeće naredne godine. Producenti ne žele otkriti detalje, ali nezvanično na Štrbačkom buku se snimaju završne scene filma “River Wild 2” odnosno “Divlja rijeka 2”, a među glavnim glumcima trebali bi biti Adrien Brody, Leighton Meester i Taran Killam.

– Daleko najljepša rijeka i našli smo ove vodopade kojih mislim nema nigdje na svijetu i tražili smo netaknutu prirodu, jer kada glumci uđu u nevolju mora se vidjeti da nema izlaza i da sami sebe moraju spasiti iz vode – objašnjava Ognjen Gavanski, glavni producent.

Dodatni vjetar u leđa za razvoj Nacionalnog parka Una

Do sada su brojne televizijske i filmske evropske produkcije već snimale ovdje, ali ovo je svakako moment koji bi mogao biti dodatni vjetar u leđa za razvoj Nacionalnog parka Una.

– Već smo ugostili BBC, TV Art i brojne druge televizije koje su imale interes za snimanja i naši turistički potencijali i rezultati postaju prepoznati i otvaraju se šanse za njihovu promociju i u filmskoj industriji. A ova je promocija važna i za Bihać i USK i Bosnu i Hercegovinu – kaže Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Nacionalni park Una okosnica je turističkog i privrednog razvoja Unsko-sanskog kantona, a prošle je godine imao 102.000 registriranih posjetitelja.

(avaz.ba, FOTO: ANADOLIJA)