U sklopu ekoloških projekata za proteklu 2015. godinu, u organizaciji federalnog Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i partnera Jahorina Film Festivala, svake godine oni s fondovima za zaštitu okoliša dodjeljuju priznanja, odnosno godišnje nagrade za najbolje ekološke projekte u oba entiteta.

Nagrađen projekat

Federalni fond za zaštitu okoliša predložio je u svom projektu-ocjeni Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona za projekat Ekoremedijacija u cilju zaštite okoline i razvoja tog kantona kao jedan od ekoloških projekata vrijedan priznanja. Nakon detaljnog rada komisije na ovom festivalu Komisija Jahorina Film Festivala pored velikog broja pristiglih radova – projekata, kao jedan od osam najboljih u BiH, projekat iz USK-a nagradila je s Zlatnim javorom, što je veliko priznanje za ovaj projekat, ali i stručnjake, patente i Unsko-sanski kanton.

Kantonalno ministarstvo USK-a je ovaj projekat apliciralo prema federalnom Ministarstvu i Vladi Republike Slovenije, odnosno Centru za međunarodni razvoj i suradnju, od kojeg su od oba donatora dobili 390.000 KM. Svrha ovog projekta bila je identifikacija, obnavljanje i zaštita prirodnih resursa u Unsko-sanskom kantonu, pomoću prirodnih sistema i procesa koristeći tzv. zelenu tehnologiju ekoremedijacije, a koja povezuje okoliš, ekonomski i društveni razvoj u rješavanju postojećih problema u okolišu. Izgrađen je i prvi edukacijski biljni uređaj za prečišćavanje biljnih voda na području Biotehničkog fakulteta, održan je i seminar za predstavnike obrazovnih institucija o integraciji ekoremedijacije u obrazovnom sistemu.

Ekološki kompleks

Poznat u posljednje vrijeme po ekološkim i turističkim kvalitetama u ruralnim naseljima u Ključu počinju pripreme za gradnju turističkog kompleksa sa bazenom otvorenog tipa, odnosno s restoranom i tematskim prostorom pod nazivom City beach. Ovaj turistički i ekološki kompleks biće izgrađen u naselju Rudenci uz M5 s jedne strane i rijeku Sanu s druge strane. Ovim će Ključ dobiti reprezentativan turistički kompleks koji će pored svih prirodnih, kulturnih, sportskih-historijskih ljepota koje posjeduje, tokom turističke sezone posjetiti brojni inostrani gosti. Idejno rješenje je urađeno u Studiju za arhitekturu, odnosno uradio ga je arhitekta Bojan Šipka.

*foto: BISCANI.NET
*tekst: oslobodjenje.ba