U Kulturnom centru u Bihaću večeras je upriličena promocija fotomonografije pod nazivom “Moja Una”, autora Nedžiba Vučelja, novinara, književnika i umjetničkog fotografa iz Bužima.

Fotomonografija “Moja Una” je zbir fotografija 60 autora iz cijelog svijeta, koje su nastale na višegodišnjoj manifestaciji “Foto susreti na Uni “.
Knjiga je formata A4 sa 272 stranice (full color), uvodni dio je napisao autor Nedžib Vučelj, osvrt Husein Dervišević, a recenzenti su: Irena Pilaš, Hajro Ikić i Mugdim Galijašević. Izdavač je Bošnjaci.net iz New Yorka, a suizdavač Infokult Bužim. Autori fotografija na naslovnoj stranici su Nedžib Vučelj i Ekrem Halilagić.

– Imao sam težak zadatak da od nekoliko hiljada slika izaberem one najbolje. To sam pokušao u ovoj knjizi, ali sad bi mogao izdati najmanje još dvije fotomonografije. Knjigu nisam pravio za sebe, ni za autore fotografe, moje prijatelje, nego za Bosnu i Hercegovinu i ovaj kanton, da promovišemo naše ljepote u cijelom svijetu, da vide kakvim prirodnim bogatstvima ova država raspolaže – istakao je Vučelj.
Dodao je da je naša dužnost da promoviramo jedinstvenu ljepotu rijeke Une, ali isto tako i da ne dozvolimo da se grade hidrocentrale na njoj, betonske obale, kao ni katance i ograde na našoj rijeci. – Zahvaljujem mojoj porodici, prijateljima i kolegama na podršci, ali je žalosno da nisam dobio podršku vlasti, osim Općine Bužim i bivšeg načelnika Mirsada Šahinovića, koji je sa 2.000 KM jedini podržao izdavanje knjige – kazao je Vučelj.

Po njegovim riječima, promocija je održana večeras u Bihaću jer je i rođendan našoj rijeci Uni, ali u narednom periodu biće upriličena i u ostalim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Na kraju je zamolio sve prijatelje, koji kupe knjigu, da je ne čuvaju kod svojih kuća, nego da je poklone prijateljima širom svijeta i pokažu im našu ljepoticu.

Prisutnima se obratio i direktor JP Nacionalni park Una Amarildo Mulić, koji se zahvalio autoru fotomonografije, ali i svim autorima fotografija Une, koje su se našle na njenim stranicama, kazavši da je ovo najbolja promocija Nacionalnog parka. Također, se zahvalio i svim fotografima i snimateljima, čija djela nisu u fotomonografiji, ali zahvaljujući njima rijeka Una promoviše se širom svijeta.

Promocija fotomonografije “MOJA UNA”, autora Nedžiba VučeljaPromocija fotomonografije “MOJA UNA”, autora Nedžiba Vučelja

Posted by biscani.NET on Sunday, 17 May 2015

Posted by biscani.NET on Sunday, 17 May 2015

/BISCANI.NET