Prvi Krajina film festival bit će otvoren 23. jula u Bihaću

fena

Prvi Krajina film festival (KFF) bit će održan u dolinama triju rijeka Une, Sane i Vrbasa, odnosno u Bihaću, Cazinu, Sanskom Mostu, Prijedoru-Kozarcu, Jajcu i Banjoj Luci od 23. do 30. jula.

Festivalski centar će biti smješten u Bihaću, gdje će biti i otvoren.

U okviru festivala, kako su danas na konferenciji za medije u Sarajevu najavili menadžer i umjetnički direktor KFF-a Adnan Bajrić i Haris Samardžić, osim 28 filmova koji će biti prikazani u takmičarskom dijelu, ljubitelji filma će također imati priliku pratiti i radionice za mlade, panele, diskusije, Q&A sesije i slično.

– Na adresu KFF-a stiglo je više od 2.000 dugometražnih i kratkometražnih filmova sa svih kontinenata. Što je sigurno veliki uspjeh za prvi festival. Među tim filmovima je veliki broj studentskih, ali i amaterskih filmskih ostvarenja i moram priznati da je ta raznolikost u načinu režiranja, raznolikost tema i žanrova apsolutno oduševila – kazao je Bajrić.

U takmičarskom programu KFF-a bit će 12 dugometražnih igranih i 16 kratkometražnih filmova pristiglih iz 24 države svijeta, tako da će, kako je Samardžić kazao, publika imati priliku upoznati brojne svjetske kinematografije, ali i uživati u filmovima.

– Žiri KFF-a će imati pune ruke posla, jer stvarno želimo uručiti priznanja najboljima u pojedinačnim elementima filma, a bit će dodijeljeno 14 priznanja, ne računajući priznanja koja dodjeljuje Udruženje filmskih radnika Bosanske krajine – rekao je Samardžić.

Podršku Krajina film festivalu dao je i direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra, te je timu KFF-a poželio dobrodošlicu u “porodicu filmskih festivala”.

Purivatra je izrazio nadu da će saradnja biti konstruktivna, dobra, te da će Krajišnici u velikom broju posjetiti filmske projekcije koje će biti upriličene u večernjim satima.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...