Proteklih par dana, ambasador SAD u BiH Michael Murphy sastao se s grado/načelnicima Bihaća, Bos. Krupe i Ključa, a zatim i Bos. Broda, Lukavca, Odžaka, Stanara, Jajca, Livna, Novog Travnika, Travnika i Busovače, sa kojima je potpisao sporazume o partnerstvu na projektu Projektu pomoći lokalnoj upravi u BiH (LGAA), koji sprovodi Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID BiH).

Američka vlada, kroz aktivnost USAID BiH, podržava lokalne zajednice u digitalizaciji i jačanju općinskih usluga, poticanju održivog razvoja i investicija u lokalne zajednice, te poboljšanju transparentnosti i odgovornosti prema građanima.

Grad Bihać će kroz implementaciju LGAA projekta u narednom periodu raditi na izradi strategije digitalizacije javnih usluga, unaprijeđenju komunikacije, javno-privatnog dijaloga i efikasnijem upravljanju inovinom.

Pored toga, Grad Bihać u partnerstvu sa USAID BiH uspješno provodi Dijaspora invest projekat, te će također biti prva lokalna zajednica u USK u kojoj će se provoditi pilot projekat uvođenja E-dozvola u oblasti građenja.

Nakon sastanka sa grado/načelnicima Bihaća, Bos. Kupe i Ključa, ambasador Murphy posjetio je bihaćku firmu ČJ, proizvođača metalnih konstrukcija koji saradjuje s projektom Diaspora Invest kako bi povećao izvoz turbina, komponenata strojeva, nehrđajućeg čelika, hidraulike i drugih metalnih proizvoda. USAID povezuje firme poput ČJ s izvoznim agentima u dijaspori BiH koji im pomažu prodati više proizvoda u inozemstvu, stvarajući nove poslove i povećavajući prihode.