– Tim povodom upriličen je prijem za predstavnike vlasti gdje su aktualizirani višegodišnji problemi ove populacije, poput nezaposlenosti, zdravstva, ali i neprovođenja Zakona o dopunskim pravima branilaca i njihovih porodica. Nakon prijema odali su počast poginulim braniocima, položivši cvijeće na spomen obilježju na Humcima.

Organizacija ratnih vojnih invalida grada Bihaća jedno je od najuređenijih boračkih organizacija u BiH. Tokom obilježavanja svoga dana sa predstavnicima vlasti koji su se odazvali pozivu, podijelili su sve ono šta su radili i u kom pravcu djelovali u prethodnom periodu. Od osnivanja se trude realizirati niz projekata kako bi poboljšali status svoga članstva, ali kažu, suočeni su sa brojnim problemima.

Grad Bihać ima dobru saradnju sa Organizacijom RVI i uključeni su u aktivnosti koje se tiču ove populacije, jer oni su to tokom nedavnog odbrambeno-oslobodilačkog rata zasigurno zaslužili, naglašeno je na ovom prijemu.

Kao veliki problem ističu i nefunkcioniranje organizacija RVI na višim nivoima, posebno je to primjetno pri apliciranju na određene projekte.

Nakon sastanka, delegacije Organizacije RVI i predstavnika vlasti, odali su počast poginulim braniocima položivši cvijeće na spomen obilježju na Humcima. Zbog izbjegavanja masovnih okupljanja i pridržavanja epidemioloških mjera, ovogodišnje obilježavanje proteklo je bez uobičajenih sportskih takmičenja i tradicionalnog druženja sa gostima iz drugih gradova i država.

(rtvusk.ba)