Ovogodišnja žetva je skoro završena, a najviše je bila zastupljena pšenica, zatim tritikale, raž, ječam i heljda. U Ministarstvu poljoprivrede USK još uvijek nisu dobili izvještaje općinskih službi o planu jesenje sjetve, iako su rokovi već teku rokovi za njenu realizaciju.

Samo deset posto poljoprivrednih površina u Unsko – sanskom kantonu je zasijano žitaricama. Cazin i dalje zauzima visoko mjesto u pokrivenosti polja ovim kulturama. U tom kraju i ove godine je najzastupljenija pšenica, dok su to u Sanskom Mostu ječam i zob. Rezultati su zadovoljavajući unatoč višegodišnjoj stagnaciji.

Iako je u proteklih deset godina, putem poticaja, u poljoprivredu uloženo više od 100 miliona KM konkretnih rezultata nema, ističu u Ministarstvu poljoprivrede. Razlog su spomenuta kašnjenja u isplatama koje izostaju u vrijeme sjetve. U našem kantonu je skoro 60% neobrađenih polja. Ovakvo stanje traje godinama i ništa se ne mijenja, kažu u Ministarstvu i dodaju da su najveći problemi birokratske prirode, nepostojanje registra i neusklađenost zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem nna terenu.

Za to vrijeme poljoprivrednici se pripremaju za početak jesenje sjetve koja će otpočeti po završetku žetve kukuruza.