Tačno 32 godine bez odgovornosti i jednog osuđenog za 19 nevinih mještana sela Kenjari u Općini Sanski Most. Dvadeset muškaraca u dobi od 15-75 godina zarobile su dojučerašnje komšije, strijeljali a potom i zapalili. Od njih 20 ovaj zločin kao jedini svjedok preživio je Besim Fatić. Udruženje logoraša ove općine, posjetom spomen obilježju u Hrustovu na lokalitetu ove masovne grobnice obilježilo je godišnjicu zločina koji se desio te 1992 godine.

U zoru 27. juna 1992. godine naoružani Srbi, mještani sela Kljevci, na čelu sa Željkom Keranovićem naredili su mještanima, Bošnjacima u zaseoku Kenjari da napuste svoje kuće. Nakon razdvajanja od žena i djece, odvode muškarce koji su dan kasnije prvo strijeljeni a onda i zapaljeni. Enisa Kenjar tada je sa samo osam godina ostala bez oca, tri strica i bližnjeg rođaka koji je imao tek 16 godina.

Svi dani tokom juna i jula teški su za preživjele ali i porodice ubijenih u Sanskom Mostu. Teški su jer se tri decenije kasnije traga za posmrtnim ostacima jednog broja žrtava ali i počiniocima ovih zločina. Udruženje logoraša Sanski Most i ove godine organiziralo je uz članove porodica obilazak mjesta stradanja kako bi im se odala počast.

Lokalitet pod nazivom Kasapnice u blizini sela Hrustovo mjesto je gdje su mučki ubijeni članovi porodica Kenjar, Zukić, Alibabić i drugih. Obilježavanjem godišnjice njihovog stradanja čuva se sjećanje na ljude koji su ubijeni samo zato što su bili Bošnjaci.

Izvor: rtvusk