Uz tvrdnje da su iz A SDA naljutili ljevicu samostalnim potezima, krajiška SDA se nada kako većine i budžeta neće biti bez ruku njenih poslanika.

Formiranje vlasti Unsko-sanskog kantona, u dva čina, već predugo traje. Bili su prvi kada je trebalo smijeniti staru vlast, Vladu premijera Huseina Rošića (SDA), a sada su posljednji u Federaciji kada je u pitanju potpisivanje sporazuma o većini u Skupštini. Predsjednika izbornog štaba A SDA Rifeta Hozanovića pitali smo da neće, zbog odugovlačenja s drugim činom, odnosno okupljanjem većine i imenovanjem stalne Vlade, izgubiti podršku javnosti.

Dobre namjere

– Ne sekirajte se, mi smo uvijek puni iznenađenja, kazao nam je Hozanović.

Ali, ni u ovoj sedmici nema najave nastavka zasjedanja konstituirajuće Skupštine. Stiče se dojam da je čekanje odluke CIK-a o izboru kandidata za Dom naroda samo izgovor, jer se zapravo stranke u USK-u ne mogu dogovoriti o drugim pitanjima, kao što su podjela resora i direktorskih pozicija.

Da bi ubrzao sazivanje Skupštine, bivši predsjedavajući Nijaz Hušić (SDA) jučer je posjetio aktualnog predsjedavajućeg Skupštine Rasima Pajića (A SDA).

– Ja sam došao sa iskrenom namjerom da pomognem, jer mnogo je naših kadrova koji su upozoravali da je potrebno hitno donijeti odluku o privremenom finansiranju Kantona, javnog zavoda i službe za zapošljavanje, što je uvijek išlo sa budžetom, kao i izbore i imenovanja jer mnogim ljudima je tamo istekao mandat. Oni su još daleko od budžeta i moj je savjet kolegi Pajiću da zakaže redovnu sjednicu, pa makar prolongirali nastavak ove konstituirajuće. Ukoliko to ne učini, mi u SDA smo spremni sakupiti potpise da se sjednica zakaže, kazao nam je Hušić.

On smatra da bi čekanje na odluku CIK-a o načinu izbora delegata moglo potrajati do početka naredne godine, jer su i u CIK-u podijeljeni oko toga treba li uzeti u obzir popis iz ‘91. ili 2013. godine.

U SDA ne žele da čekaju toliko dugo, a kažu da znaju da A SDA još nema većinu. Ipak, do sada je A SDA sa Vladom Mustafe Ružnića pokrenula smjene menadžmenta u Unsko-sanskim šumama i u Zavodu za zdravstveno osiguranje. Ove dvije firme su zlatne koke na kojima počiva moć vladajućih stranaka. Šume svake godine ostvare dobit čiji višak redovno podijele skupštinski poslanici na ime projekata u njihovim izbornim bazama. A sam Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a ima godišnji budžet od 100 miliona KM, što je gotovo polovina kantonalnog budžeta.

Direktor ZZO i predsjednik SDA Cazin dr. Almin Handanagić potvrdio nam je da su ga smijenili.

– Istina je da su oni mene razriješili, ali nisam upoznat da su nekoga drugog imenovali, jer se očito stranke još ne mogu dogovoriti oko toga, kazao nam je Handanagić.

Za v.d. direktora ZZO imenovana je Senita Kešikić, do raspisivanja konkursa. U SDA kažu da su i u ZZO i u Šumama USK-a iz A SDA već postavili svoje rukovodioce, što je naljutilo njihove partnere.

Teško im ide

 Oni su mene uvjeravali kako će brzo biti sjednica Skupštine i da će to sve riješiti, ali ja sam skeptičan. Od njihovih pregovora još nema ništa, jer imaju taj kamen spoticanja. Prošle sedmice su raspisali konkurs za direktora ZZO, ali izgleda da su oni u Vladi i u A SDA tu odluku donijeli bez dogovora sa partnerima, što je najviše zasmetalo SDP-u i DF-u, misli Hušić.

Vjeruje da će raspisani konkurs biti poništen, jer “vrlo teško idu dogovori između stranaka koje su odlučne da sačine većinu bez SDA”.

– Ne može A SDA ni u kakvoj preraspodjeli imati i premijera, i predsjedavajućeg, i direktora ZZO i direktora USK-šuma a da pritom dogovore većinu sa još 4-5 stranaka koje ne pitaju za ove postupke, rezonuje Hušić.

Bivši predsjedavajući Skupštine najavljuje, ukoliko do kraja sedmice iz A SDA ne zakažu nastavak zasjedanja Skupštine i ne riješe pitanje finansiranja Kantona, povratak SDA, koja će to uraditi.


Izvor: oslobodjenje.ba