Da li su građani Bihaća i vlasnici preko 400 parcela koje se nalaze u obuhvatu budućeg Aerodroma Bihać u saznanju da je Federalna Vlada Gradu Bihaću dodijelila sredstva u iznosu od 6,6 miliona KM za otkup dijela zemljišta od prijašnjih vlasnika, a da je 5,5 miliona KM utrošeno na otkup zemljišta isključivo u vlasništvu Grada Bihaća po sporazumu o eksproprijaciji za parcelu k.č 2098 površine 264.484 m2 i ugovorenoj cijeni od 25 KMza m2?

Ova površina je samo oko 20% ukupne površine 1.304.000 m2, od čega je preostalih 1.040.000 m2 bilo u vlasništvu mještana Golubića, Sokoca, Dobrenice, Privilice i drugih naselja, koji su faktički izvlašteni, ali ne i obeštećeni kako to Zakon o eksproprijaciji nalaže, i koji su zapravo prevareni.

Kreatorima ovakve odluke, a najprije aktuelnom gradonačelniku, građani su očito, kao i uobičajeno na ”kraj srca”, jer kako sada stvari stoje nema načina da ovakvim pristupom ikada budu obeštećeni. Ovdje je u pitanju oko 26 miliona KM novostvorenog duga na teret Grada Bihaća, kao osnivača i jedinog vlasnika, prema deklarisanoj cijeni od 25 KM po m2.

Posebno je zanimljiva izjava predsjednika Nadzornog Odbora JP ”Aerodrom Bihać” – kako se ušlo u proces otkupa zemljišta od vlasnika, prije svega Grada Bihaća, u ovom slučaju očito povlaštenog ”prodavca” i dok on to smatra logičnim, time zapravo potvrđuje da su zanemareni većinski vlasnici odnosno mještani koji su bez naknade faktički izvlašteni i nisu više u posjedu svojih nekretnina, kada se zna da se privatnim vlasnicima prioritetno moraju platiti izuzete nekretnine.
Predsjednik Nadzornog odbora nam je u svojoj izjavi ”otkrio” i da se javno preduzeće”Aerodrom Bihać” čiji je vlasnik Gradsko vijeće Bihaća, nalazi u fazi postizanja sporazuma o prenosu nadležnosti sa Grada na Vladu FBiH i tu se postavlja pitanje po čijem ovlaštenju jer takav aranžman nije odobren od vlasnika – Gradskog vijeća Bihaća?

Po svemu sudeći upropašten je generacijski projekt kojem smo se svi zajedno radovali, i to zbog neodgovornosti i neozbiljnosti prvenstveno Gradonačelnika, a ulaskom u ogromne obaveze bez pokrića, ugrožen je i opstanak JP ”Aerodrom Bihać” koji je već doveden u sasvim izgledan stečaj!

A možda je ovo bio samo programiran i lukav manevar kako bi se došlo do finansijske injekcije pred ovogodišnje izbore, pa vladajućoj garnituri Aerodrom više nije potreban.
Nakon stečaja, vođeni dosadašnjim iskustvom i maćehinskim odnosom prema Bihaću i Krajini, malo je vjerovatno da će Federalna vlada preuzeti Aerodrom i prihvatiti dug od 26 miliona KM prema prevarenim građanima, te ući u dalja ulaganja od gotovo 100 miliona EUR-a, pogotovo sada kad dugoročno pada privredna aktivnost, a neizvjesnost je sve veća.

Press služba GO SDP BiH Bihać