Prilikom drugog biranja manjiske Vlade Unsko-sanskog kantona, stranke iz opozicije su podržale imenovanje premijera Huseina Rošića i ministara iz koalicije SDA – SBB, ali uz rok do završetka lokalnih izbora u BiH.

Izbori su upravo prošli, a izborni rezultati nisu išli naruku pomenutoj koaliciji, te se sad očekuje otvaranje pitanja podrške manjinskoj Vladi USK-a.

Misija završena

– Taj dogovor prilikom imenovanja Vlade je važio do sada, a šta će dalje biti, vidjećemo. Vlada Unsko-sanskog kantona je i tada jasno okarakterisana kao privremena i njena misija je dakle završena, kazao nam je Željko Mirković, skupštinski poslanik iz SDP-a.

Oslobođenje je prethodnih dana objavilo da je A SDA, koja je šest mjeseci pred izbore izbačena iz vlasti USK-a i koalicije sa SDA, prošla bolje u rezultatima izbora od same SDA, pa osnivač stranke Rifet Hozanović traži od premijera i Vlade da zbog izbornog poraza podnesu ostavke.

Ne njegovu izjavu iz Vlade se još niko nije osvrnuo, dok druge stranke opozicije pokazuju blaži odnos prema Vladi Huseina Rošića za koju kažu da je mnogo bolja od prethodnog saziva sa Izudinom Saračevićem (SDA) na čelu.

– Treba biti iskren pa priznati, premijer Rošić je kvalitetno vršio dužnost u okvirima koje je imao i sa manjinskom Vladom kojoj je svaka podrška bila potrebna. Relaksirao je odnose sa sindikatima, tako da u konačnici Rošić nije loš i nemamo ništa protiv njega, kazao nam je Mirković.

Premijer Rošić polaskan je respektom koji je dobio od dijela opozicije, ali nema odgovora na pitanje očekuje li formiranje nove skupštinske većine i rekonstrukciju Vladu.

– Nemam informacija da li se nešto priprema, ali to ćemo ubrzo znati. Poslanici će iskoristiti priliku da iznesu svoje stavove već na narednoj sjednici Skupštine koju smo zakazali, kazao nam je premijer.

Posljednje klupe

Sjednica Skupštine je sutra. Nekoliko važnih materijala za Vladu naći će se na dnevnom redu kao što su pitanje zakona o šumama, o državnim platama, o turizmu i prezentacija plana revitalizacije drvne industrije Sanica. Na ovim rješenjima Vlada je vrijedno radila, a sutra će se vidjeti da li i dalje ima podršku iz posljednjih klupa ili je ona prestala zajedno sa mandatima na lokalnim izborima.

/Oslobođenje