Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Adnan Lipovača danas su se u Zagrebu sastali sa Arminom Hodžićem, zastupnikom bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Tom prilikom razgovarali su o projektima od značaja za Grad Bihać i USK, a čija realizacija u značajnoj mjeri ovisi o stavovima Vlade Republike Hrvatske, poput revitalizacije Unske pruge, Aerodroma Bihać, Nacionalnog parka “Una”, brze ceste Bihać – Cazin – V. Kladuša, odnosno treće razvojne osi prema Karlovcu i Novom Mestu te projektu obnove nacionalnog spomenika crkve Sv. Ante Padovanskog u Bihaću za koji postoji mogućnost finansiranja putem Središnjeg ureda Vlade RH za Hrvate izvan RH, kao i problemu učestalih gužvi na graničnim prelazima Maljevac i Izačić.

– Iako se radi o projektima koji su iznad nadležnosti lokalne zajednice i ovise o spremnosti Vlada dvije države, oni su od životne važnosti ne samo za Bihać, nego za kompletnu Krajinu. Zbog toga se smatram dužnim to ponavljati i lobirati na svim relevantnim adresama, sve dok ne postognemo politički konsenzus, sve dok ne dođe do njihove realizacije, rekao je gradonačeknik Sedić tom prilikom.

Nakon toga upriličena je i posjeta Muftiji zagrebačkom dr. Azizu Hasanoviću s kojim su razgovarali o položaju Bošnjaka u RH i značaju njihove zastupljenosti u Saboru RH te političkom životu općenito.