Kao potencijalni partneri u novoj stranci pominju se Senad Šepić, Martin Raguž, Branislav Borenović, a ona će u svom radu imati tri prioriteta.

Novoizabrani gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izjavio je jučer za Oslobođenje da su u toku razgovori o osnivanju nove političke opcije na nivou cijele BiH. Kasumović smatra da trenutni sistem vlasti ne može zadovoljiti želje građana.

– Protekli izbori su dokazali da gdje god je postojala kvalitetnija alternativa, građani su je birali. Kako sam pobijedio kao nezavisni kandidat za gradonačelnika, kod mene dolaze mnogi, i lijeve i desne partije. Međutim, došla je i jedna ekipa koja pokušava napraviti proevropski i probosanski blok koji bi imao samo tri prioriteta. To su evropski i NATO put i bolji život građana BiH, odnosno više investicija i radnih mjesta, bez politikantstva, poručuje Kasumović.

Naglašava kako on ne želi biti lider nove političke opcije, ali da će je svim svojim kapacitetom podržati.

– Ovih 25 godina je sasvim dovoljan period da se vidi da se prave tri državice, muslimanska, srpska i hrvatska. Ubijeđen sam da na općim izborima 2018. nacionalne partije više neće moći sastaviti plan, kaže Kasumović, te dodaje da se razgovori nalaze tek na početku.

– Iskren da budem, čitave partije se žele priključiti i neki koji podržavaju takvu opciju. Trenutno se vrši ispitivanje terena. Koliko znam, bit će tu velika podrška, zaključuje Kasumović.

Kako Oslobođenje nezvanično saznaje, razgovore o osnivanju nove političke opcije vode poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Senad Šepić, delegat i bivši predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž i predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Razgovara se i o nazivu nove opcije, a jedno od mogućih je “novo vrijeme”.

Podsjećanja radi, Fuad Kasumović, bivši visokopozicionirani član SDA, pobjedom na lokalnim izborima osvojio je jednu od utvrda SDA u kojoj je prethodnih 12 godina načelnik bio rahmetli Husein Smajlović.