Nakon što su mnogobrojni mediji i portali u BiH objavili vijest da je počinilac jučerašnjeg napada na prolaznike u Grazu Bišćanin, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) doznajemo da je Alen Rizvanović za Bihać vezan samo rođenjem u Kantonalnoj bolnici, a porijeklom je iz Velike Kladuše.

U Kantonalnom MUP-u demantirali su i informaciju da se Rizvanovićeva supruga i dvoje djece nalaze na području Unsko-sanskog kantona. O tome, kaže portparol Ale Šiljdedić, u MUP-u još nemaju saznanja.

„MUP USK, nakon ovog događaja, posredstvom Interpola, zaprimio je zahtjev za dodatnim podacima o osobi koja je počinilo ovo djelo. Uzimajući u obzir to da je rođen u Kajntonalnoj bolnici u Bihaću, a vodi porijeklo iz općine Velika Kladuša, policija je pristupila određenim provjerama i utvrdila da se njegov život ne može povezati sa BiH. Njegovo školovanje, vjenčanje i sve ostalo vezano je za Austriju, gdje mu je i mjesto boravka. Iako su u javnost izašle vijesti da se njegova supruga i dvoje djece nalaze na području USK-a, to ne mogu potvrditi, iako postoji informacija da su na području BiH“, kazao je Šiljdedić za TV USK-a.

Austrijska policija jučer je potvrdila kako je vozač Alen Rizvanović (26), austrijski državljanim porijeklom iz BiH, automobilom u Grazu naletio na pješake pri čemu su smrtno stradale tri, a povrijeđene 34 osobe. Iz policije su kazali kako motivi napada još nisu poznati, te dodali kako napadač navodno ima psihičkih problema. Nedugo nakon incidenta, počinitelj je uhapšen.

/rtvusk.ba