Zbog velikog požara koji je danas gotovo u potpunosti uništio kamp Lipa kod Bihaća migranti će noć provesti pod vedrim nebom, kazao je portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

On je dodao da je trenutno je nemoguće utvrditi da li su neki migranti krenuli putem Bihaća.

Šiljdedić je istakao kako migranti trenutno nemaju gdje otići, borave unutar i oko kampa, prenosi portal “Klix”.

“Možda je dio grupe krenuo prema Bihaću, to je sada nemoguće utvrditi jer borave na livadi i u šumarcima. Uglavnom, većina njih je tu. Više nemaju šatore, njih su zapalili. Noć će provesti pod vedrim nebom”, kratko je rekao Šiljdedić.

On kaže da je uviđaj završen prilikom čega je utvrđeno da su migranti zapalili šatore koji su u potpunosti izgorjeli kao i sva infrastruktura (kreveti). Takođe su oštećeni i kontejneri, a nije poznat identitet osobe koja je započela požar.

Za sutra je najavljen dodatni pad temperatura, ali i snijeg, međutim još uvijek nije utvrđeno gdje će migranti biti poslani kako bi se spriječile humanitarne, epidemiološke i druge posljedice u Unsko-sanskom kanton.

“Stvarno ne znam šta će se dogoditi, snijeg može stvoriti sigurnosni problem u budućnosti. Možda se to već sutra riješi nekim novim kampom, ali još uvijek nema nikakvih najava od nadležnih”, zaključio je on.

(face.ba)