Novom izmjenom Uredbe Evropske unije, Bosna i Hercegovina je nakon dugogodišnje zabrane, uvrštena u spisak zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u Evropsku uniju.

Zahvaljujući naporima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH, ispunjen je još jedan standard EU, čije nepostojanje je do sada sprečavalo razvoj konjičkog sporta, održavanje sportskih i kulturnih manifestacija i takmičenjam, saopćeno je iz Ministarstva.

Zabrana izvoza kopitara predstavljala je veliki problem za domaće ergele, jer osim što sportisti nisu mogli ići na međunarodna takmičenja, u Bosnu i Hercegovinu nisu mogli ući ni takmičari iz drugih zemalja jer se nakon ulaska u BiH ne bi mogli vratiti u svoju zemlju. Navedenom dozvolom omogućen je i privremeni uvoz registrovanih konja iz EU.

Ovim su eliminisane dugogodišnje štetne barijere za kretanje životinja u sportske svrhe kao i njihov dosadašnji, negativni uticaj za razvoj ekonomije i turizma Bosne i Hercegovine, saopćili su.

“Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputilo je dosada više inicijativa prema Uredu za veterinarstvo i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih poslova za rješavanje ovog pitanja, kojim će se unaprijediti konjički sport, manifestacije i takmičenja sa učesnicima iz EU, ali i naši će moći ići na takmičenja i imati provoz kroz zemlje EU”, rekao je Šemsudin Dedić.

Posjetili smo i organizatore Štraparijade Karaula-Izačić koji su imali samo riječi hvale prema ministru Dediću.

“Nagradni fond za ovu manifestaciju iznosi 10 hiljada KM, na ovoj manifestaciji radi oko 60 ljudi. Prvi put imamo konkretnu donaciju i podršku i hvala ministru Dediću na tome”, rekao je Samir Aličić, organizator Štraparijade Karaula-Izačić.

Samir Aličić, organizator Štraparijade Karaula-Izačić