U Ministarstvu obrazovanja danas je održana press konferencija na kojoj se govorilo o Bihaćkom univerzitetu.Tačnije, obznanjeno je da je Kantonalni sud u Bihaću odbio žalbu visokopozicioniranih uposlenika Univerziteta koji su pokrenuli upravni spor na odluke Ministarstva obrazovanja, a koje su rezultat izvršenog nadzora Komisije Ministarstva nad radom Bihaćkog univerziteta.

Skupština USK uskoro bi se ponovno mogla baviti Bihaćkim univerzitetom. U Ministarstvu obrazovanja pokušaće, naime, po treći put zatražiti podršku poslanika u namjeri da se stabilizuje stanje na Univerzitetu koje je do sada u najdubljoj krizi od osnivanja. Ovaj put za realizaciju svojih odluka, odnosno mjeram imaju argument više jer je sud odbio žalbu visokopozicioniranih uposlenika Univerziteta na ranije donesene odluke Ministarstva.

Ministar Muharemović podsjeća da su se odluke Ministarstva trebale ispoštovati uprkos pokrenutom sudskom sporu od strane grupe predvođene predsjednikom Senata Nijazom Skenderom i predsjednikom UO Univerziteta Mersudom Omerdićem. Odlaganjem izvršenja odluke nanesena je, tvrde, šteta Univerzitetu zašto će se tražit njihova disciplinska i krivična odgvornost.

Podsjetimo,Ministarstvo obrazovanja formiralo je komisiju koja je izvršila nadzor nad radom Univerziteta. Utvrdila je niz nepravilnosti i manjkavosti u postojećim zakonskim propisima i aktima. Ponuđena rješenja tako sadrže izmjene zakonksih propisa, ali i traže odgovornost onih koji su doveli do takvog stanja.

Hoće li Skupština ovaj put stati uz predložena rješenja Ministarstva obrazovanja biće vrlo brzo poznato.Sutra se očekuje sjednica Kolegija Skupštine koji bi trebao odrediti termin nove sjednice Skupštine, na čijem će se dnevnom redu najvjerovatnije naći problematika Univerziteta.