Kako je bilo najavljeno, osim predstavnika vlasti, za budžet su glasali i zastupnici SBiH i NES-a.

Zastupnici SDA Safet Kovačević , Hamdija Abdić Tigar i Bisenija Mušedinović sinoć su podržali Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2024. godinu, iako ta stranka nije podržala usvajanje budžeta, saznaje portala „Avaza“.

Interesantno je da su sva trojica zastupnika iz Krajine, s kojom je predsjednik SDA Bakir Izetbegović već imao problema. Naime, on je pozivao SDA USK da ne formira većinu sa strankama trojke, nego da ostanu u većini s NES-om. Ipak, SDA USK nije poslušao Izetbegovića.

Podsjećamo, za budžet je glasalo 60 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, a 11 je glasalo protiv.

Kako je bilo najavljeno, osim predstavnika vlasti, za budžet su glasali i zastupnici SBiH i NES-a.

No, matematika je jasna – vladajuća većina zajedno sa SBiH i NES-om nije mogla sakupiti 60 glasova.

Oni su skupa prije posljednje sjednice imali ukupno 59 zastupnika, a nakon toga je Halil Bajramović zbog pravosnažne presude ostao bez parlamentarne funkcije, a njegova zamjena još nije imenovana. Prilikom glasanja na sjednici nije bio prisutan zastupnik Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao ni zastupnica SDP-a Lana Prlić te još jedan zastupnik vladajuće većine.

Time dolazimo do brojke od 55 zastupnika, koji su podržali budžet. Još jedan glas bi, eventualno, mogao doći iz redova zastupnika HRS-a Slavena Raguža, dok su preostala četiri sasvim sigurno došla iz redova SDA i eventualno DF-a.

Bisenija Mušedinović. Radio Velika Kladuša

(avaz.ba)