Smail Dervišević, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću: “Sklopili smo ugovor sa Kliničkim centrom Tuzla i Odjel onkologije počinje raditi u ponedjeljak”

usn.ba

Nakon što je jedini onkolog u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću otišao na godišnji odmor, pacijenti iz Unsko-sanskog kantona ostali su uskraćeni za usluge na Odjelu onkologije.

Najteža i najrizičnija skupina bolesnika – onkološki pacijenti u Unsko-sanskom kantonu – od ponedjeljka nisu u mogućnosti primati razne vrste terapija (kemoterapije, imunoterapije, hormonske terapije, i dr.), budući da u kantonalnoj bolnici u Bihaću ne radi Odjel onkologije.

Načelnik Odjela dr. Mustafa Hammami, ujedno i jedini onkolog u bolnici, otišao je na godišnji odmor, a s obzirom na to da nema ljekara koji bi ga mogao zamijeniti, pacijenti nisu u mogućnosti primati prijeko potrebne terapije.

Međutim, direktor Kantonalne bolnice Smail Dervišević tvrdi da, po ko zna koji put, nema mjesta panici. Naime, direktor Dervišević kaže da pacijent nisu bili ugroženi, te da je Kantonalna bolnica sklopila ugovor sa Kliničkim centrom Tuzla i Odjel onkologije počinje raditi u ponedjeljak.

– Kantonalna bolnica ima samo jednog specijalistu koji može obavljati poslove specijaliste-onkologa. Pošto je on izrazio želju da ide na godišnji, mi smo mu to zakonski omogućili, tako da je naredne tri sedmice na odmoru. Dvoje naših ljekara koji su na specijalizaciji ne mogu da rade sa onkološkim pacijentima, ali mi smo se snašli u ovih nekoliko dana. Odjel počinje raditi u ponedjeljak. Sklopili smo ugovor sa Kliničkim centrom Tuzla i onkolog počinje da radi u ponedjeljak u redovnoj proceduri, tako da će svi pacijenti dobiti svoju terapiju, kao i oni koji budu trebali da rade dijagnostiku od strane onkologa, kazao je Dervišević.

Hazim Kapića, ministra zdravstva, rada i socijalne politike USK kazao je da je upoznat sa ovom problematikom te da je proteklih dana razgovarao sa dr. Hammamijem, direktorom bolnice, ali i premijerom USK.

– Bilo je govora o tome da će se povući dr. Kudić koji je na specijalizaciji u Sarajevu, kao i da će se pokušati pronaći neko dugotrajnije rješenje. Najbitnije je da postoji funkcionalnost onkološkog odjela, jer je riječ o specifičnoj kategoriji pacijenata o kojima se zaista mora voditi briga. Smatram da nije uredu da je došlo do prekida bez prethodnog obavještavanja pacijenata, pa su ljudi lutali i nisu imali pravu informaciju, kazao je Kapić.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...