Srbi iz Federacije BiH neće dozvoliti proslavu dana kada su protjerani sa svojih ognjišta. Najvaljuju to iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. Zato su najavili dvije blokade puteva, 13. i 14. septembra.

Putevi Livno – Drvar, i Bihać-Petrovac biće blokirani ako HDZ Livanjskog kantona pokuša da organizuje proslavu, kako su nazvali, 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”. Za Srbe to su dani okupacije, jer su prije rata činili 97 odsto stanovništva u tim opštinama. Svakom pokušaju krojenja nove istorije, Srbi će se usprotiviti.

“To smatramo uvredom i mi smo na Kordinaciji dogovorili da ćemo svim mogućim sredstvima da se suprodstavimo, što podrazumjevaju sva moguća sredstva, blokada puteva, poziv svim Srbima iz Drvara, Grahova, Glamoča, Petrovca da dođu i da fizički spriječimo ljude iz Livna da dođu i uđu u Drvar i da obilježavaju nekakvo slavlje koje bi prkosilo većinskom stanovništvu,“ reka je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Ili odbrana ili nove izbjegličke kolone, treće opcije nema, kaže Radanović, ni kada je u pitanju plan za izmještanje migrana iz Bihaća u srpska povratnička sela. Vlada Unsko-sanskog kantona migrante želi da smjesti u petrovačko selo Medeno Polje, jer smatraju da je to jedino rješenje kako bi se Bihać oslobodio od migranskih centara. Takvom planu usprotivili su se i Srbi i Bošnjaci iz Bosanskog Petrovca.

“Najava Vlade Unsko-sanskog kantona da će da premjesti migrante iz migranskih centara u Medeno Polje pored Petrovca bi značilo da se apsolutno svi mogu da sele iz Bosanskog Petrovca, i Srbi i Bošnjaci,“ kaže Radanović.

Odbor za zaštitu prava Srba poziva sve Srbe iz Federacije BiH da na vrijeme zaštite svoju imovinu od eventualne zloupotrebe u projektu registracije nekretnina na području FBiH. Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć otvorene su u Banjaluci, Istočnom Novom Sarajevu, Nevesinju, Zvorniku, Bijeljini i Mrkonjić Gradu.

“Da tim putem aktivno učestvuju u postupku prijave svoje imovine, a samim tim i da zaštite svoje imovinsko pravne interese od eventualne zloupotrebe u pomenutom projektu registracije nekretnina na području FBiH,“ rekla je Ana Dursun, pravnik u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH.

A, zloupotreba je itekako bilo. Srbima je i poslije rata otimana imovina, jer su opštinske vlasti upis u zemljišne knjige objavljivali na oglasnim tablama, a ne direktim kontaktima sa strankama, kao što je to slučaj u Republici Srpskoj. Oni koji žive u inostranstvu i koji nisu moglu u roku od 30 dana da vide oglas morali su da vode dugogodišnje sudske sporove kako bi dokazali, ili još dokazuju, da su vlasnici zemljišta ili nekretnina u FBiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da namjeru HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno oslobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.

„Važno je podsjetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da istjeraju Srbe sa vijekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vijekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli”, rekao je Dodik za Srnu.

Izvor: srna/atvbl