Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić sa zastupnicama u Skupštini USK Ildom Alibegović i Fatkom Kulenovoć, upriličio je danas, u Bihaću, prijem za predstavnike udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka“.

Fikret Kubat, predsjednik udruženja prezentovao je aktivnosti i rad Roditeljske kuće u Sarajevu , koja pruža smještaj i pomoć velikom broju djece i njihovim porodicama za vrijeme liječenja u Sarajevu, među kojima je , samo ove godine , bilo desetoro djece sa područja Unsko-sanskog kantona.

– Finansijska pomoć Unsko-sanskog kantona od velikog je značaja za funkcionisanje Roditeljske kuće, posebno u ovo teško vrijeme pandemije i teške ekonomske situacije. Zaista smo pozitivno inenađeni i ponosni da imamo takvu pomoć i zahvaljujemo se i predstavnicima vlasti i građanima Unsko-sanskog kantona. Vjerujte, mi zaista domaćinski brinemo o dječici iz Unsko-sankog kantona, koja dolaze na liječenje u Sarajevo da njima i njihovim roditeljima pružimo sve potrebnu pomoć za vrijeme boravka u Sarajevu, kazao je Fikret Kubat.

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ djeluje od 2003. godine, osiguravajući djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku te pomažu s nabavkom lijekova.

Vlada USK prije dvije godine donijela je odluku da finansijski pomaže rada ovog udruženja, a nastavit će i u 2021. godini.

– Cijeneći njihovu plemenitu misiju i požrtvovan rad Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona pomogla je rad sa 20 000 KM, a taj je iznos u ovoj godini povećan na 50 000 KM, kazala je zastupnica Alibegović.

Premijer Ružnić ističe da ovakve plemenite aktivnosti i pomaganje djeci uvijek moraju biti prioritet.

– Za nas nije bilo upitno da se podrška ovakvim aktivnostima nastavi, posebno sada u otežanim okolnostima, zato smo odlučili da idemo sa grantom za sufinansiranje rada ovog udruženja koje pruža pomoć djeci i njihovim roditeljima kada im je najpotrebnija, preko Ministarstva zdravstva i socijalne politike kao što kontinuirano pomažemo i Centar Duga u Kulen Vakufu, koji skrbi o djeci bez roditeljskog staranja, kazao je premijer USK.