Vlada Unsko-sanskog kantona na sjednici zakazanoj za sutra( četvrtak, 18. august), između ostalog, razmatrat će i Nacrt Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja, rukovođenja i drugih organa javnih poduzeća, ustanova i institucija čiji je osnivač Unsko-sanski kanton.

Skupština Unsko-sanskog kantona zatražila je Zaključkom iz 2015. godine od Vlade kantona da regulira ovo pitanje, odnosno uskladi i definira plaće plaće direktora ustanova i preduzeća kojima je osnivač USK. Odluka je i donesena ali zbog manjkavosti i nepreciznosti u praksi se ne primjenjuje, pokazala je analiza primjene odluke. Zato je aktualni saziv Vlade USK odlučio pripremiti i Skupštini uputiti na razmatranje Nacrt Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih kantonalnih javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Unsko-sanski kanton i institucija Unsko-sanskog kantona.

– Ovim smo predvidjeli zakonski ograničiti primanja direktora i članova uprave na maksimalan iznos od tri prosječne plate i to maksimalno tri prosječne plaće u FBiH u poduzećima/ustanovama sa više od 300 zaposlenih, 2,5 prosječne plaće tamo gdje je broj zaposlenih više od 100 i na dvije prosječne plaće u poduzećima /ustanovama koje imaju do 100 zaposlenih, kaže ministar finansija u Vladi USK Salih Dedić.Zakonskim uređivanjem raspona plaća ne samo da želimo dokinuti enormno visoke plate pojedinih direktora, suština je podstaći menadžerski rad, kaže premijer USK Husein Rošić.

– Naime, Nacrt zakona predvidio je i stimulaciju ali i destimulaciju direktora, po osnovu uspješnosti poslovanja poduzeća. Tako će se direktoru sa uspješnim poslovanjem moći povećati plata do 30 posto, do podnošenja narednog izvještaja, dakle za godinu dana, kad će njegov rezultat rada ponovo biti razmatran. Destimulacija slijedi u slučaju negativnog poslovanja ali i smanjivanja pozitivnog poslovanja u odnosu na zatečeno stanje. Svako svoju platu mora zaraditi tako što će dobro voditi poduzeće, a neće više biti ni tolerisanja za neuspjeh u radu. Osim što želimo kontrolu i finansijski monitoring nad trošenjem budžetskih sredstava ujedno i štitimo imovinu Kantona, kaže mr.sci. Rošić.