Na inicijativu uposlenika Gradske galerije Bihać i bihaćkih umjetnika danas je održan okrugli stol pod nazivom „Treba li nam kultura?“. Odgovor na ovo pitanje, ali i na mnogobrojne probleme s kojim se susreću kulturni radnici u Bihaću , pokušali su danas dati sami umjetnici, čelni ljudi kulturnih ustanova koje egzistiraju u Bihaću i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Kako je istakao Adnan Dupanović, direktor Gradske galerije Bihać, zajednički sastanak kulturnih radnika i predstavnika gradske uprave Bihaća prvi je korak ka poboljšanju kulturne scene u Bihaću, za koju svi današnji učesnici ističu da mora biti daleko bolja, kreativnija i što manje ovisna politici i aktuelnim političkim trendovima svojstvenim za našu državu.

Učesnici rasprave zaključili da postoji izražena potreba za redovnim organiziranjem sastanaka i okruglih stolova, te na neminovnost poštivanja zakonske obaveze da se formira Savjet za kulturu grada Bihaća koji bi za prioritet imao strateško planiranje smjernica kulturne politike grada Bihaća.

“Zajednički smo zaključili da kulturni radnici zajedno sa gradskom upravom u narednom period osmisle strategiju kulturne politike grada Bihaća i drago mi je da su učesnici okruglog stola ocijenili da je ovo pozitivan iskorak u smislu mijenjanja odnosa na relaciji javni sektor i kulturna scena, te da bi ovakav pristup mogao u dugoročnom smislu generirati pozitivne promjene u pristupu i odnosu spram kulture u Bihaću”-kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Prema riječima Irfana Hošića, moderatora današnjeg okruglog stola, kultura dijaloga i okupljanje kulturnih radnika mogu doprinjeti rješavanju problema s kojim se susreću kulturni radnici, a koji se većinom odnose na financiranje plata i ostalih troškova neophodni za normalno funkcioniranje.

„Čini se da je kultura u Bosni i Hercegovini, ili barem u jednom njenom dijelu, u začaranom krugu koji je perpetuira krizu. Ne postoji javni diskurs o kulturi, ne postoje jasne kulturne strategije niti na državnom, entitetskom, kantonalnom ili gradskom nivou a prisutan je i nedostatak kreativnih ideja. Upravo radi svega ovoga, mogućnost da javno razgovaramo o kulturi uključujući širok spektar kulturnih radnika, nezavisnih umjetnika i predstavnika lokalne zajednice smatramo odličnim početkom – praksom koju je potrebno utemeljiti radi općeg i zajedničog dobra zajednice“-kazao je Hošić.