Kao što su mediji već ranije pisali nekoliko nezavisnih političkih aktera u BiH, na čelu sa Senadom Šepićem iz Cazina koji je član SDA ali se ne slaže sa rukovodstvom svoje stranke, pokrenulo je inicijativu za osnivanjem tzv. Bloka za Evropu.

Iako su informacije govorile o osnivanju nove političke stranke, prema najnovijim saznanjima to se neće desiti.

Uz Šepića je u ovoj ideji stao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i nekoliko nezavisnih načelnika i gradonačelnika koji su na prethodnim lokalnim izborima zadobili povjerenje građana kao nezavisni kandidati nakon što su istupili iz SDA.

Kasumović rekao je da građanima obećao da će biti nezavistan i da će tako i ostati, ali da je dogovoreno da na Opće izbore 2018. godine idu zajedno.

N1 navodi da je ovom bloku povjerenje dao i Martin Raguž, bivši predsjednik HDZ 1990 i zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, navode da su pokretu prišli i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, načelnik Zavidovića Hašim Mujanović i načelnik Lukavca Edin Delić, Građanski savez je demantovao.

Naveli su da Šuhret Fazlić nije i ne planira biti član bilo kakve nove stranke, neformalne ili formalne skupine niti pokreta, što je u skladu sa stavom koji je Fazlić iznio prilikom potpisivanja platforme za formiranje većine u Gradskom vijeću Grada Bihaća, a to je da nema ambicija i ne planira se baviti visokom politikom jer su ga građani izabrali prvenstveno kako bi grad Bihać pokušao spasiti od finansijskog sunovrata u koji su ga prethodne vlasti gurnule.

Prisjetimo se da je Fazlić prije mjesec dana, prilikom posjete gradonačelniku Cazina, izjavio da je nezadovoljan odnosom viših nivoa vlasti prema Krajini i da je zainteresiran da svi gradovi Unsko-sanskog kantona, sa izuzetkom Velike Kladuše čiji je gradonačelnik osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, zajednički nastupaju prema Sarajevu i zahtijevaju ravnomjeran razvoj države.

/abc.ba