Jučer pronađena aviobomba u ulici Hasan bega Bišćevića u Bihaću, sutra ujutro u pola šest biće uklonjena, a stanovništvo će biti evakuisano. Akciju će voditi tim Federalne uprave Civilne zaštite, uz podršku Kantonalne uprave.

Pronađena aviobomba u bihaćkom naselju Privilica teška je 250 kilograma i američke je proizvodnje. Datira iz proteklog oslobodilačkog rata. Ko ju je tu postavio i zbog čega nije poznato. Sutra će biti uklonjena od 5 do 7 sati ujutru, a biće izvršena i evakuacija stanovništva.

Nezvanično doznajemo da je bomba tu postavljena kako bi se aktivirala s daljinskim upravljačem tokom rata, jer su u blizini bile linije razgraničenja, odnosno kako bi se u slučaju potrebe spriječio ulazak agresorskih tenkova u Bihać.

Riječ je o izuzetno opasnoj bombi, snažne i jake detonacije sa 100 kilograma eksploziva, koja je pronađena prilikom izvođenja radova na izgradnji kanalizacijskog sistema, odnosno prilikom realizacije takozvanog KfW projekta.Svi daljnji radovi na ovoj lokaciji su obustavljeni.

Sama operacija počeće sutra u pola šest i u sklopu toga će se izvršiti utovar bombe. Istovremeno će se vršiti evakuacija stanovništva, odnosno ovog dijela ulice, gdje se bomba nalazi i bomba će biti transportovana na poligon i tamo sigurno uništena, kazao nam je Muhamed Pečenković iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Pečenković dodaje da je bomba trenutno bezopasna, jer je uklonjen upaljač tako da ne može doći do njenog aktiviranja na licu mjesta. S obzirom da u sebi ima eksploziv, po njegovim riječima, prilikom transporta uvijek se mora voditi računa da ne dođe do pomjeranja, koje bi moglo dovesti do aktiviranja bombe.

/rtvusk